Tojásos-kaviáros formázott mártás

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tojásos-kaviáros formázott mártás
Adag: 8-12 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 db tojás
50 dkg puha krémsajt
8 dkg apróra vágott metélőhagyma
3 evőkanál majonéz
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
3 dl tejföl
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
ízlés szerint fekete kaviár
ízlés szerint metélőhagyma

Elkészítés:

1. Egy edénybe vizet töltünk, és óvatosan beletesszük a tojást. Felforraljuk, majd kis lángon 7 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízbe mártjuk a tojásokat, kihűtjük.

2. Egy bordázott szélű, 18 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk műanyag fóliával (jó sokat hagyjunk rá a szélén, hogy könnyebb legyen kivenni belőle a megszilárdult mártást).

3. Meghámozzuk és összetörjük a tojást, hozzáadjuk a petrezselymet és a majonézt, sózzuk, borsozzuk.

4. A tojásos keveréket elfelezzük. Egyik felét a kibélelt sütőformába öntjük. Egy kanál öblös aljával vagy egy spatulával jól lenyomkodjuk, és lesimítjuk a tetejét. A snidling felével megszórjuk, belenyomjuk a mártásba. Egy tiszta spatulával rákenjük a krémsajt felét (1. kép). A kaviár felét a krémsajtra kanalazzuk, és óvatosan lenyomkodjuk.

5. Megismételjük a rétegeket: tojásos krém, snidling, krémsajt és kaviár. Műanyag fóliával letakarjuk úgy, hogy összeszorítsuk a rétegeket, majd 120 percre a hűtőbe tesszük.

6. Levesszük a tetejéről a fóliát, és egy tányért teszünk rá. Megfordítjuk, és óvatosan levesszük róla a formát (2. kép). Aztán lehántjuk a műanyag fóliát, vigyázzunk, ne sértsük meg a peremét.

7. A tetejére tejfölt kanalazunk, kissé elkenjük. néhány szál snidlinggel díszítjük, és kis kaviárral. Sós kekszfélékkel tálaljuk.

Tojásos-kaviáros formázott mártás Tojásos-kaviáros formázott mártás

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Tojásos-kaviáros formázott mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1663 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Tojásos-kaviáros formázott mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
recepttár