Húsos lasagne

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsos lasagne
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
15 dkg kockára vágott mozzarella sajt
40 dkg lasagne
6 dkg kockára vágott vaj
másfél dl forró tej
1 szem szegfűszeg
1 evőkanál sűrített paradicsom
másfél dl marhahúsleves
1 db finomra vágott sárgarépa
1 szál finomra vágott szárzeller
1 fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
10 dkg apróra vágott szalonna
vagy
10 dkg apróra vágott pancetta
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a hagymát, a szárzellert, a sárgarépát, a szalonnát meg a kétféle darált húst, és közepes tűzön, keverve 10 percig sütjük, amíg a hús megpirul.

2. Beleöntjük a bort, felforraljuk, és sűrűre főzzük. A húsleves kétharmadát hozzáadjuk, felforraljuk, és ismét sűrűre főzzük. A maradék levest és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a szegfűszeget, a babérlevelet, és beleöntjük a tejet. Lefedjük, és kis lángon 1,5 órán át főzzük. A húsos mártást levesszük a tűzről, a szegfűszeget és a babérlevelet eltávolítjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Az aljára egy rétegben lasagne lapokat terítünk. Erre egy réteg hús, illetve besamelmártás kerül. Ezt megszórjuk a mozzarella és a parmezán egyharmadával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Az utolsó réteg besamelmártás és sajt legyen.

4. Vajdarabkákkal megszórjuk, és a sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Besamelmártás

Besamelmártás
5 dkg vaj
5 dl tej
6 szem fekete bors
5 dkg finomliszt
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint szerecsendió virág

1. A tejet lábosba öntjük, beletesszük a babérlevelet, a borsot és a szerecsendió-virágot. Forráspont alatti hőmérsékletre melegítjük, lehúzzuk a tűzről, lefedve pihentetjük 10 percig, majd átszűrjük.

2. A vajat külön edényben megolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és kis lángon, állandóan kevergetve 1 percig főzzük.

3. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd felforraljuk, és kevergetve sűrű, sima mártássá főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Húsos lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2608 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Húsos lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
lexikon