Sajtleves



Elkészítés:
Keverjük össze az olajat a teljes kiőrlésű liszttel. Adjuk hozzá a zöldséglevest. Állandó keverés mellett forraljuk fel. Tegyük bele a babérlevelet, az ételízesítőt és az almalevet, majd gyöngyözve főzzük 5 percig. Keverjük bele a tejszínt és a reszelt sajtot. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, amikor levesescsészékben tálaljuk.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.