Sajtleves

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sajtleves
Eszközök: fazék, reszelő, séfkés, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 evőkanál reszelt ementáli sajt
3 csésze zöldségleves
1 teáskanál ételízesítő
3 evőkanál almalé
½ csésze tejszín
2 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál petrezselyemzöld

Elkészítés:

Keverjük össze az olajat a teljes kiőrlésű liszttel. Adjuk hozzá a zöldséglevest. Állandó keverés mellett forraljuk fel. Tegyük bele a babérlevelet, az ételízesítőt és az almalevet, majd gyöngyözve főzzük 5 percig. Keverjük bele a tejszínt és a reszelt sajtot. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, amikor levesescsészékben tálaljuk.

Pikánsabb rokfort sajttal készítve.
Könnyebben elkészíthetjük, ha a lisztet és az olajat nem hidegen keverjük össze, hanem egy rántást készítünk belőle amit hideg zöldségalaplével felengedünk. Így nem kell folyamatosan kevergetni. Az 5 perc lassú forralás nem elegendő akár rántásssal, akár a recept által megadott módszerrel készítjük. Minimum 15-20 percig hagyjuk gyöngyözve forrni mielőtt a sajtot hozzáadjuk. Így nem lesz nyers liszt íze. A sajt hozzáadása után viszont valóban folyamatosan keverni kell, amíg a sajt el nem olvad.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
5 dkg
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.

Sajtleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2956 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sajtos ételek Sajtos ételek
(Anno Kiadó)

bővebben...
Sajtleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sajtos ételek Sajtos ételek
(Anno Kiadó)

bővebben...
recepttár