Quesadilla babbal és hússal



Elkészítés:
1. A húst - vagy a kész carnitast - serpenyőben átforrósítjuk, és kis lángon melegen tartjuk. A paradicsomot a vöröshagymával meg a korianderzölddel mély tálban összekeverjük, és félretesszük.
2. Serpenyőben olaj nélkül, szárazon átmelegítünk egy tortillát. Kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, húst és babot halmozunk a tetejére, és egy kevés paradicsomos keveréket. Ízlés szerint salsával és karikákra vágott chilivel egészítjük ki a tölteléket. A tortilla oldalait ráhajtjuk, és kis csomagot formálunk belőle.
3. A csomagot a serpenyőbe helyezzük, és néhány csepp olaj hozzáadásával (hogy a tészta rugalmas és szaftos maradjon), közepes lángon, óvatosan mindkét oldalukat átforrósítjuk. Aranyszínűre sütjük, eközben a sajt is megolvad a belsejében. Melegen tartjuk. Sorban felmelegítjük, megtöltjük és átsütjük a többi tortillát is.
4. A quesadillákat tálra rendezzük, ecetes paprika és saláta kíséretében tálaljuk.
Búzatortilla

1. A lisztet a sóval és a sütőporral mély tálba szitáljuk. A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, míg az egész finoman szemcsés állagot ölt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát gyúrhassunk belőle.
2. A tésztát enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk, és simára dagasztjuk. 12 darabra osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
3. A tésztagolyókat egyenként kb. 18 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. (Közben a többit letakarva hagyjuk.) A kinyújtott tortillákat egymásra tesszük, de közéjük nem tapadó zsírpapírlapokat teszünk.
4. A grillserpenyőt vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. Egyenként simítjuk bele a tortillákat, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott világosbarnára pirul, és helyenként kicsit felhólyagosodik. Melegen adjuk az asztalra.
Carnitas

1. A húst vastag aljú lábosba tesszük a vöröshagymával, fokhagymával, római köménnyel, húsleveskockával és babérlevéllel együtt. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd csökkentjük a lángot. Leszedjük a tetején képződött habot.
2. Lassú tűzön, 2 óra alatt puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, és a főzőlében hagyjuk kihűlni.
3. A húst szűrőkanállal kiemeljük a főzőedényből. Falatnyi darabokra aprítjuk, megszórjuk sóval, borssal. 3 dl főzőlét félreteszünk.
4. A húst vastag aljú serpenyőben 15 perc alatt zsírjára sütjük. Felöntjük a félretett főzőlével, és 15 perc alatt, lefedve, lassú tűzön beforraljuk. Néhányszor megforgatjuk.
5. Végül tálra szedjük, friss chilipaprikával díszítjük, főtt rizzsel, sült babbal és salsával körítjük.