Minestrone

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Minestrone
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál finomra vágott sárgarépa
2 szál karikára vágott, vékonyra szeletelt póréhagyma
25 dkg durvára vágott kelkáposzta
2 szelet húsos, 1 cm vastag szalonna
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 szál szeletelt szárzeller
5 dkg zöldborsó
1 csomó bouquet garni
3 és fél dkg vaj
1 fej karikára vágott vöröshagyma
1 evőkanál konzerv sűrített paradicsom
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint rozmaring
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
Mellé kínáljuk:
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A szárazbabot tálba tesszük, kétszeres mennyiségű hideg vízzel leöntjük, és egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap a babot lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük.

A tyúkhúslevet egy nagy fazékban felforrósítjuk, a babot hozzáadjuk, lassan felforraljuk, majd kis lángon, kb. 45 perc alatt puhára főzzük, közben a keletkező habot többször leszedjük.

2. Egy nagy lábosban a vajat megolvasztjuk. A hagymát, a sárgarépát, a zellert és a póréhagyma fehér részét beletesszük, 10 percig pároljuk, majd a sűrített paradicsomot is beleöntjük, kevergetve 1-2 percig tovább főzzük. A húsos szalonnát, a fokhagymát és a bouquet garnit hozzáadjuk.

3. A babot a levével együtt a paradicsomos keverékhez adjuk, az egészet jól elvegyítjük. Sóval, borssal ízesítjük. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kelkáposztát, puhára főzzük, ezután keverjük bele a borsót, és még 5 percig forraljuk. A bouquet garnit kidobjuk, a levest ízlés szerint még fűszerezzük.

4. A levest elosztjuk a tányérokon, és azonnal tálaljuk. A reszelt parmezán sajtot kínáljuk mellé.

Friss zöldborsó helyett mélyhűtöttet is használhatunk.
A klasszikus olasz zöldségleves sokféle változatban készül, ez itt a hagyományos recept.
A minestrone a sok zöldség miatt nagyon sűrű. Ha szükséges, még egy kis vizet önthetünk hozzá, hogy elég folyékony legyen, és levesként fogyaszthassuk.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1904 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
ételfotó