Zöld chili

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöld chili
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg apróra vágott sertéshús
2 db apróra vágott, kimagozott jalapeno chili
vagy
2 nagy friss, édes zöld chilipaprika
45 dkg blansírozott, darabolt tomatillo
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej félbevágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
4 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
3 evőkanál napraforgóolaj
½ teáskanál chilipor
½ teáskanál őrölt római kömény
2 és ¼ dl csirkehúsleves
vagy
2 és ¼ dl húsleves
Tálaláshoz:
1 db cikkekre vágott zöldcitrom
igény szerint búzatortilla

Elkészítés:

1. A sertéshúst a vöröshagymával, babérlevéllel és a két fél fej fokhagymával nagy tűzálló tálba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beledobjuk a leveskockát, és az egészet felforraljuk. Leszedjük a tetején képződő habot, majd kis lángon 90 perc alatt puhára és omlósra pároljuk.

2. Közben az aprított fokhagymát és a tomatillót, amit előtte lehártyáztunk, vízben előfőztünk és feldaraboltunk, a felaprított chilipaprikákkal és a kaliforniai paprikával együtt robotgépben pürésítjük. Tomatillóból akár konzervet is használhatunk.

3. Az olajat magas falú serpenyőben felforrósítjuk. Beleöntjük a tomatillós keveréket, és közepes lángon 10 perc alatt besűrítjük. Hozzáadjuk a húslevest vagy csirkehúslevest, a chiliport és római köményt.

4. Ha a hús már puha, áttesszük a mártásba. Kb. 20 percig lassú tűzőn pároljuk, hogy összeérjenek az ízek.

5. Apróra vágott korianderzölddel díszítjük, melegített tortilla lapokkal és zöldcitrom cikkekkel kínáljuk.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Búzatortilla

Búzatortilla
35 dkg liszt
1 teáskanál
7-8 dkg margarin
1.25 dl forró víz
0.5 teáskanál sütőpor
Munkafelület meghintéshez::
kevés liszt

1. A lisztet a sóval és a sütőporral mély tálba szitáljuk. A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, míg az egész finoman szemcsés állagot ölt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát gyúrhassunk belőle.

2. A tésztát enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk, és simára dagasztjuk. 12 darabra osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

3. A tésztagolyókat egyenként kb. 18 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. (Közben a többit letakarva hagyjuk.) A kinyújtott tortillákat egymásra tesszük, de közéjük nem tapadó zsírpapírlapokat teszünk.

4. A grillserpenyőt vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. Egyenként simítjuk bele a tortillákat, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott világosbarnára pirul, és helyenként kicsit felhólyagosodik. Melegen adjuk az asztalra.

Zöld chili
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2202 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Zöld chili
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
van itthon