Citromos tengerigyümölcsei-leves

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg konyhakész garnélarák
2 kisebb filézett, konyhakész tintahal
40 dkg szívkagyló
1 db citrom héja, reszelt
3 dl halalaplé
1 dl tejszín
½ szál Julienre vágott póréhagyma
3 db finomra vágott mogyoróhagyma
1 szál Julienre vágott szárzeller
2 dkg hideg, kockára vágott vaj
1 kisebb szál Julienre vágott sárgarépa
Díszítéshez:
ízlés szerint finomra vágott turbolya
vagy
ízlés szerint finomra vágott petrezselyem
Sütéshez:
kevés olaj

Elkészítés:

1. A szív-, a fekete- és a Vénusz-kagylót alaposan megmossuk. A kagylókat a fehérborral és a mogyoróhagymával egy nagy fazékba tesszük, lassan felforraljuk, 2-3 percig főzzük, amíg a kagylók héja kinyílik. Ekkor szűrőkanállal kivesszük őket, a húsukat kiszedjük a héjból, és félretesszük.

2. A tintahalat apróra vágjuk, és serpenyőben felforrósított olajon megsütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, félretesszük.

3. A fésűkagyló húsát beletesszük a kagylók lassan gyöngyöző főzőlevébe, 1-3 percig főzzük, kivesszük, kis kockára vágjuk. A főzővizet egy tiszta edénybe átszűrjük, hozzáadjuk a hallevet és a tejszínt. Erős lángon 3-5 percig főzzük, amíg a folyadék besűrűsödik, majd szűrőn áttörjük, a serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a vajat, és a serpenyőt addig forgatjuk, amíg a zsiradék feloldódik.

4. A sárgarépát, a zellert és a póréhagymát sós vízben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöntjük, lecsepegtetjük. Ezután a zöldségeket, a tenger gyümölcseit a héj nélküli garnélával együtt a krémes leveshez adjuk, és jól felforrósítjuk. A reszelt citromhéj egy részét belekeverjük, ízesítjük, és szükség szerint még több citromhéjat adunk hozzá.

5. A levest zöld fűszerekkel megszórva tálaljuk.

A leheletnyi citrom kellemesen frissítő módon egészíti ki a tenger gyümölcseinek erős ízét. Különleges igényeknek is megfelelő elegáns étel.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Citromos tengerigyümölcsei-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2348 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Citromos tengerigyümölcsei-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
cikkek