Francia hagymaleves

Soupe á l'oignon gratinée

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg karikára vágott vöröshagyma
2 és fél dkg liszt
4 és fél dkg vaj
1 csokor bouquet garni
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 kis fej karikára vágott, vékonyra szeletelt lilahagyma
2 dl fehérbor
1 evőkanál sherry
15 dl víz
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A tetejére:
20 dkg reszelt gruyere sajt
18 szelet bagett

Elkészítés:

1. Öntöttvas serpenyőben a vajat közepes lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, kevergetve, kb. 20 perc alatt sötét aranyszínűre pirítjuk. A hagyma színe határozza meg majd végül a leves színét. A végén belekeverjük a fokhagymát meg a lisztet is, és 1-2 perc alatt összepirítjuk.

2. Felöntjük a fehérborral, és tovább keverjük, amíg a liszt teljesen feloldódik benne. Óvatosan felforraljuk, majd a húslevet, vagy a vizet habverővel folyamatosan keverve beleöntjük. Beletesszük a bouquet garnit, sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. A levest kb. 30 percig kis lángon főzzük, ha szükséges, a tetejéről lemerjük a felesleges zsírt. A legvégén hozzáadjuk a sherryt, és ízlés szerint még fűszerezzük.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A kenyérszeleteket sütőlemezen a sütőbe tesszük, aranyszínűre pirítjuk, kivesszük. A sütőt legmagasabb fokozatra felforrósítjuk.

4. A levest hat, a sütőbe is betehető, előmelegített tányérban elosztjuk, és minden adagra három-három pirított kenyérszeletet teszünk. Megszórjuk a reszelt sajttal, a sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad és világosbarnára pirul. Forrón tálaljuk.

A francia hagymaleves máig a hideg téli párizsi esték legnépszerűbb első fogásai közé tartozik.
Ha könnyebb levest szeretnénk, a lisztet el is hagyhatjuk belőle.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Francia hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2363 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
Francia hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...
ételfotó