Ropa vieja

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Ropa vieja
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg marhaszegy
10 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
2 evőkanál napraforgóolaj
3 db kimagozott, csíkokra vágott zöld chilipaprika
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 db karikára vágott sárgarépa
igény szerint marhahúsleves
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A körítéshez:
4 db karikára vágott újhagyma
3 db érett, kockára vágott paradicsom
3 evőkanál apróra vágott korianderzöld
8 db kockára vágott hónapos retek
1 db cikkekre vágott zöldcitrom
Tálaláshoz:
pár tortilla

Elkészítés:

1. A húst egészben egy nagy lábosba tesszük, felöntjük húsleves és víz keverékével. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fokhagyma felét, végül sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt felforraljuk, majd csökkentjük a lángot. Lekanalazzuk a tetején keletkezett habot, majd a fedőt visszatéve, lassú tűzön, 120 perc alatt nagyon puhára pároljuk.

2. Levesszük a tűzről, és hagyjuk a levében kihűlni. Amikor langyosra hűlt, tálra emeljük a húst, és villa segítségével kis darabokra tépkedjük.

3. Az olajat egy nagy, vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk. Beleszórjuk a maradék fokhagymát meg a vöröshagymát a paprikacsíkokkal, és addig sütjük, amíg egy kis színt kapnak. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.

4. A húst a serpenyőbe tesszük, és közepes vagy nagy lángon pirosra és ropogósra sütjük. Tálra szedjük. Ráhalmozzuk a hagymás keveréket, majd paradicsommal, retekkel, korianderzölddel, újhagymával és zöldcitrom cikkekkel körítve tálaljuk. Meleg tortillát kínálunk mellé.

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Búzatortilla

Búzatortilla
35 dkg liszt
1 teáskanál
7-8 dkg margarin
1.25 dl forró víz
0.5 teáskanál sütőpor
Munkafelület meghintéshez::
kevés liszt

1. A lisztet a sóval és a sütőporral mély tálba szitáljuk. A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, míg az egész finoman szemcsés állagot ölt. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát gyúrhassunk belőle.

2. A tésztát enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk, és simára dagasztjuk. 12 darabra osztjuk, és mindegyikből golyót formálunk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

3. A tésztagolyókat egyenként kb. 18 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk. (Közben a többit letakarva hagyjuk.) A kinyújtott tortillákat egymásra tesszük, de közéjük nem tapadó zsírpapírlapokat teszünk.

4. A grillserpenyőt vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk. Egyenként simítjuk bele a tortillákat, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha itt-ott világosbarnára pirul, és helyenként kicsit felhólyagosodik. Melegen adjuk az asztalra.

Ropa vieja
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5097 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Ropa vieja
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
hírlevél