Marhahússal töltött chilipaprika



Elkészítés:
1. A chilipaprikákat grillen enyhén szenesre pirítjuk. Nejlonzacskóba tesszük, lezárjuk, és 20 percig pihentetjük. Utána éles késsel felhasítjuk a paprikák egyik oldalát, eltávolítjuk a magházat, vigyázva arra, hogy a szár épségben maradjon. Félretesszük.
2. A darált húst a vöröshagymával serpenyőben, lassú tűzön barnára pirítjuk. Leöntjük róla a felesleges zsírt, majd a fokhagymával és a sherryvel forraljuk, amíg szinte az egész főzőlé elpárolog.
3. Meghintjük fahéjjal, szegfűszeggel, római köménnyel, végül sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a paradicsomot a cukorral meg az ecettel, és lassú tűzön sűrű, fűszeres mártássá főzzük.
4. Belekeverjük a korianderzöldet a mandulával, és átforrósítjuk. A paradicsomos keverékkel megtöltjük a chilipaprikákat, majd lisztbe forgatjuk őket. Félretesszük.
5. A tojássárgákat a liszttel, sóval és kb. 1,2 dl vízzel kikeverjük, hogy sűrű tésztát kapjunk. Külön tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A habot a tésztába forgatjuk, majd egyenként belemártjuk a megtöltött paprikákat.
6. Mély serpenyőben olajat forrósítunk, akkor jó, ha szinte füstöl. Belecsúsztatjuk a paprikákat, és arany-sárgára sütjük. Forrón kínáljuk, a paradicsommártással.
Gyors paradicsommártás

1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával együtt, és folyamatos kevergetés mellett 3 perc alatt üvegesre pároljuk.
2. Beletesszük a paradicsomot, ha konzervet használunk akkor a levét is . Chilivel ízesítjük, és felöntjük az alaplével. Közepes-nagy lángon 10 perc alatt összefőzzük, ezalatt a paradicsom kicsit besűrűsödik, és a mártás íze intenzívebbé válik.
3. Sóval, borssal ízesítjük. Melegen adjuk az asztalra.