Minestrone



Elkészítés:
1. Nagy, vastag aljú fazékban a felforrósított olajban, kis lángon 5 perc alatt üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. A reszelt káposztát, a cukkinit, a szárzellert, a sárgarépát, a burgonyát és a paradicsomot hozzáadjuk, és - időnként megkeverve - 10 percig pároljuk.
2. Az egy éjszakára beáztatott, majd leöblített, lecsepegtetett babot a zöldségekhez keverjük, felöntjük a csirke alaplével vagy zöldség-alaplével, lefedjük, és 1-1,5 órán át főzzük, amíg a bab megpuhul.
3. Beleszórjuk a levestésztát, és fedő nélkül 8-10 perc alatt nem túl puhára főzzük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd előmelegített tálba merjük. A levest meghintjük a parmezánforgácsokkal és borssal. Tálaláskor külön tálkában kínáljuk hozzá a frissen reszelt parmezánt.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.