Paella



Elkészítés:
Fejtsük le a csirkehúst a csontról, vágjuk apróra.
A paradicsomot vágjuk kockákra. A piros színű paprikát daraboljuk fel. Vagdaljuk durvára a hagymát és a fokhagymát.
A tintahalnak vágjuk le a fejét és a karjait, a testről húzzuk le a bőrt, vágjuk széles darabokra. A karokat vágjuk nagyobb darabokra, a fejet dobjuk el. Forrósítsunk egy serpenyőben olívaolajat, pároljuk benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a csirkehúst, süssük minden oldaláról aranybarnára.
Rakjuk rá a paprika, paradicsom és a tintahal darabokat, pároljuk az egészet 10-12 percig.
Keverjük hozzá a rizst, pároljuk üvegesre. Öntsük fel a csirkehúslevessel, fehérborral, fűszerezzük sóval, sáfránnyal, majd forraljuk fel.
A kagylókat sikáljuk le folyó víz alatt, a fekete kagylókról szedjük le a szálakat, a már kinyílt kagylókat dobjuk el. Tegyük a kagylókat a rizsre, takarjuk le, főzzük kb. 20 percig. Adjuk a paellához a garnélát, scampit és a borsót, főzzük még kb. 10 percig.
Tálalás előtt hagyjuk 5 percig állni. A citromot közben vágjuk négy felé, és díszítsük a paellát citromdarabokkal és zöld olívabogyókkal.
Csirkehúsleves

A kb. 2 kg-os csirkét tegyük nagy lábosba a zellerrel, a sárgarépával a hagymával és a szemesborssal együtt. Öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és alacsony tűzön, lassan forraljuk 3 órán keresztül. Szűrjük le, a zöldségeket vegyük ki belőle. A csirkét forrón, vagy melegen tálaljuk valamilyen mártással. A zsír teljes, vagy részleges eltávolításához hagyjuk a levest kihűlni, és tegyük hűtőszekrénybe körülbelül 2 órára. A zsír meg fog szilárdulni a tetején, így könnyedén leszedhetjük. Körülbelül 3 liter levest kapunk.