Fűszeres burgonyáspite

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fűszeres burgonyáspite
Adag: 2 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg kockára vágott burgonya
4 réteg leveles tészta
1 csipet kristálycukor
½ kiskanál
1 csipet pirospaprika
1 db keményre főzött tojás
5 dkg kimagozott, darabolt fekete olajbogyó
1 kiskanál szárított oregánó
1 kiskanál őrölt kömény
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb fej kockára vágott hagyma
2 szál vékonyra szeletelt újhagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
Külön:
1 db tojás

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a hagymát és az újhagymát, 5 percig pirítjuk, majd a fokhagymát, és még 3 percig pirítjuk. A serpenyőből kivéve félretesszük.

2. Ismét 1 evőkanál olajat hevítünk a serpenyőben, beletesszük a darált húst, és közepes lángon addig kevergetjük, amíg megbarnul; közben villával szétnyomkodjuk, hogy ne ragadjon össze.

3. Hozzáadjuk a köményt, az oregánót, a sót és borsot, és 2 percig keverjük. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni. Kitöröljük a serpenyőt.

4. Újabb evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a burgonyát, és nagy lángon 1 percig keverjük. Levesszük a lángot, és 5 percig keverjük, amíg megpuhul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd óvatosan a darált húshoz keverjük.

5. A sütőt 200 fokra (gáz: 6) előmelegítjük. 8 cm-es vágóformával köröket vágunk a tésztából. Kiolajozunk két tepsit.

6. Púpozott evőkanálnyi húsos keveréket teszünk a tészta egyik felére (a szélén annyi helyet hagyunk, hogy össze tudjuk hajtani). A húsra néhány darab negyedekre vágott olajbogyót és kemény tojást teszünk. A tészta szélét tojásfehérjével bekenjük. Félhold alakban óvatosan ráhajtjuk a tészta másik felét, és összenyomjuk a szélét. Villával is lenyomkodjuk, hogy mintás legyen, majd óvatosan a tepsibe tesszük. Összekeverjük a tojássárgáját a paprikával és a cukorral, és bekenjük az empanada tetejét. 15 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz és megdagad.

2 nappal előre elkészíthetjük, de lefagyasztva 2 hónapig is eltartható.
Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Fűszeres burgonyáspite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1471 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Fűszeres burgonyáspite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
lexikon