Olívaolajos kétszersült

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Olívaolajos kétszersült
Adag: 12 főre (45 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ kiskanál
dl meleg víz
22 dkg korpás liszt
1 és ¼ dl olívaolaj
másfél evőkanál pirított szezámmag
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál kristálycukor
7 gramm szárított élesztő
18 dkg finomliszt
másfél dkg friss élesztő
vagy
dkg szárított élesztő
A tetejére:
16 dkg morzsolt feta sajt
4 db érett, kockára vágott paradicsom
1 kiskanál szárított oregánó
2 evőkanál vörösborecet

Elkészítés:

1. Összekeverjük az élesztőt, a cukrot, 2 evőkanál finomlisztet és 0,6 dl meleg vizet egy tálban. Műanyag fóliával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk 10 percig, amíg habos lesz.

2. A maradék lisztet és a fahéjat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a szezámmagot és 1/2 kiskanál sót. Beleöntjük az olajat, és kézzel elkeverjük - egyik kezünkkel kissé kiemeljük a tésztát a tálból, a másikkal meg a tetejét nyomkodjuk. Mélyedést nyomunk a közepébe, beletesszük az élesztős keveréket, és 0,6 dl meleg vizet, annyit, hogy lágy, de ne ragadós tésztát kapjunk. Lisztes felületen 2 percig gyúrjuk, amíg ruganyos lesz. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, úgy, hogy az olaj bevonja a tésztát. Lazán letakarjuk műanyag fóliával, és 45-60 percig meleg helyre tesszük, amíg mérete megduplázódik.

3. A sütőt 200 fokra (gáz: 6) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk egy tepsit. Kinyomjuk a tésztából a levegőt, három adagra osztjuk, és lisztes felületen mindegyiket hosszú kolbászformára nyújtjuk (30 cm-esre). Az első rudat a tepsibe tesszük, 2 cm-enként majdnem az aljáig bevagdossuk (körülbelül 15 szelet). A többivel is ugyanezt tesszük.

4. Letakarjuk konyharuhával, és 30 percig meleg helyre tesszük, amíg jól fölemelkedik. 30 percig sütjük, amíg alul kissé megbarnul, és ha megtapogatjuk, lyukacsosnak tűnik. Levesszük a hőmérsékletet 120 fokra (gáz: 1/2). 5 percig hagyjuk hűlni a tésztát, majd vágódeszkára tesszük, és a jelölés mentén fölszeleteljük. Két tepsire fektetjük a szeleteket. 30 percig sütjük, amíg a teteje kiszárad. Majd megfordítjuk, és újabb 30 percig sütjük, hogy ropogóssá váljék. Hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban 3 hétig eltartható.

5. Egy pillanatra hideg vízbe mártjuk a szeleteket, és tálcára tesszük. A tetejére kenjük a paradicsommal kevert fetát. Megspricceljük az olajos ecettel, majd oregánót szórunk rá. Ízesítjük.

A fenti mennyiségekből kb. 45 darabot készíthetünk.

Egy másik ízletes keveréket kapunk, ha összekeverünk 1 szelet sült paprikát 10 kimagozott, elnegyedelt olajbogyóval és 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemmel Ízesítjük. Összekeverünk 3 evőkanál extra-szűz olívaolajat, 1 evőkanál vörösborecetet, és a tetejére spricceljük.
Olívaolajos kétszersült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1661 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Olívaolajos kétszersült
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
most van szezonja