Kibba

Kibbe, Kibbeh

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kibba
Adag: 4-6 főre (15 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg sovány darált bárányhús
1 db reszelt hagyma
2 evőkanál finomliszt
24 dkg finomszemcséjű bulgur
1 kiskanál fűszerkeverék
Töltelékhez:
10 dkg sovány darált bárányhús
2 evőkanál apróra vágott, friss mentalevél
½ kiskanál őrölt fahéj
½ kiskanál fűszerkeverék
1 kicsi apróra vágott hagyma
2 kiskanál olívaolaj
2 evőkanál fenyőmag

Elkészítés:

1. A bulgurbúzát egy nagy tálba tesszük, annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje, és 5 percig áztatjuk. Leszűrjük, jó alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Papírtörlőre terítjük, hogy felszívja a maradék nedvességet.

2. Robotgéppel összedolgozzuk a búzát, a bárányhúst, a hagymát, a lisztet és a fűszerkeveréket - finom krémet kapunk. Ízesítjük, majd 60 percre a a hűtőbe tesszük.

3. A töltelékhez olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, és kis lángon 3 percig dinszteljük, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszerkeveréket és a fahéjat, és nagy lángon 3 percig keverjük. Beleöntjük az erőlevest, és - félig lefedve - kis lángon 6 percig főzzük, amíg a darált hús megpuhul. Durván összevágjuk a fenyőmagot, és a mentával együtt belekeverjük. Jól megsózzuk, megborsozzuk, majd egy tálba tesszük, hagyjuk kihűlni.

4. 2 evőkanálnyi búzakeveréket 6 cm-es kolbászformára gyúrunk. Hideg vizes kézzel, az egyik ujjunkkal a közepén hosszában „alagutat" vájunk, kicsit kitágítjuk. 2 kiskanálnyi keveréket beleteszünk, majd a végét lezárjuk, torpedó alakúra. Lesimítjuk a külsejét.

5. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és 180 fokra hevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Adagonként 2-3 percig sütjük a kibbát, amíg jól megbarnul. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Forrón tálaljuk.

A fenti mennyiségekből. kb. 15 darabot készíthetünk.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Kibba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2100 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Kibba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
van itthon