Vegetáriánus dolmadesz

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Vegetáriánus dolmadesz
Adag: 10-12 főre (50 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és fél dkg piros gyümölcs
15 dkg friss, apróra vágott mentalevél
6 db apróra vágott újhagyma
24 dkg szőlőlevél
4 és ⅓ dl víz
2 evőkanál olívaolaj
1 ⅔ dl citromlé
2 evőkanál friss, apróra vágott kapor
1 és ¼ dl olívaolaj
4 dkg fenyőmag
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy közepes méretű edényben olajat hevítünk. Beletesszük az újhagymát, és közepes lángon 1 percig pároljuk. Hozzákeverjük a rizst, a mentát, a kaprot, a citromlé felét, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2,5 dl vizet, felforraljuk, majd kis lángon, lefedve 20 percig főzzük. Ezután villával belekeverjük a bogyókat (pl.: mazsola, ribizli) és a fenyőmagot, papírtörlővel letakarjuk, erre tesszük a fedőt, és hagyjuk kihűlni.

2. Leöblítjük a szőlőleveleket, óvatosan különválasztjuk, és papírtörlőn megszárítjuk őket. Ha vastagabb eret vagy szárat látunk, ollóval levágjuk. Egy 20 cm átmérőjű serpenyő alját kibéleljük a szakadt levelekkel. A nagyobbakat külön tesszük, mert azokba kerül a töltelék, a kisebbekkel a hézagokat töltjük ki.

3. A levelet fényes felével lefelé kiterítjük. A közepére teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, oldalait behajtjuk, és feltekerjük szorosan a szárától kezdve. A hajtással lefelé a serpenyőbe tesszük, szimpla rétegben, szorosan egymás mellé.

4. Ráöntjük a maradék citromlét, a félretett olajat és 1,8 dl vizet, hogy ellepje. Lefedjük egy felfordított tányérral, és a tányérra egy konzervet teszünk, hogy szorosan rányomja a dolmadeszre, hogy ne mozduljon el, amíg fő. Fedővel letakarjuk.

5. Felforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük. A serpenyőben hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten tálaljuk.

A hűtőben, a főzőfolyadékkal leöntve, 2 hétig eltartható.
Vegetáriánus dolmadesz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1649 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Vegetáriánus dolmadesz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
vegetáriánus ételek