Töltött kagyló



Elkészítés:
1. Ledörzsöljük a kagylót, kihúzzuk belőle a szálakat (1. kép). Kidobjuk, amelyik nyitva van, és nem csukódik össze, ha ráütünk. Egy közepes méretű edényben 2,5 dl vizet forralunk, beletesszük a kagylót. Lefedjük, és 5 percig főzzük, néha megrázogatjuk. A főzőléből 1 dl-t félreteszünk. A zárt kagylókat kidobjuk, a többinek kiemeljük a húsát és apróra vágjuk.
2. Olajat hevítünk, beletesszük az újhagymát és 1 percig pirítjuk. Beletesszük a fokhagymát. még 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kagylót. a paradicsompürét, a citromlét és 2 evőkanál petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük, hogy kihűljön.
3. A fehérmártáshoz kis lángon felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, 1 percig pirítjuk, amíg felhabzik. Levesszük a tűzről, fokozatosan hozzákeverjük a kagyló levét, a tejet és egy kis borsot. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverjük, amíg felforr és besűrűsödik, és elválik az edény széléről. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni.
4. A tölteléket a kagyló héjába kanalazzuk. A tetejére tesszük a mártást, és lesimítjuk (2. kép).
5. Összekeverjük a zsemlemorzsát és a maradék petrezselymet. A kagylót tojásba mártjuk, majd a morzsába, kicsit rányomjuk, hogy befedje a tetejét.
6. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Adagonként 2 percig sütjük a kagylót, amíg megbarnul. Szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. Forrón tálaljuk.
![]() |
![]() |