Töltött kagyló

Adag: 6-8 főre (18 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál paradicsompüré
2 és fél dl víz
¾ dl tej
3 kanál finomliszt
4 dkg vaj
2 db felvert tojás
3 és fél dkg zsemlemorzsa
1 kiskanál citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 db apróra vágott újhagyma
2 evőkanál olívaolaj
A sütéshez:
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. Ledörzsöljük a kagylót, kihúzzuk belőle a szálakat (1. kép). Kidobjuk, amelyik nyitva van, és nem csukódik össze, ha ráütünk. Egy közepes méretű edényben 2,5 dl vizet forralunk, beletesszük a kagylót. Lefedjük, és 5 percig főzzük, néha megrázogatjuk. A főzőléből 1 dl-t félreteszünk. A zárt kagylókat kidobjuk, a többinek kiemeljük a húsát és apróra vágjuk.

2. Olajat hevítünk, beletesszük az újhagymát és 1 percig pirítjuk. Beletesszük a fokhagymát. még 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kagylót. a paradicsompürét, a citromlét és 2 evőkanál petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük, hogy kihűljön.

3. A fehérmártáshoz kis lángon felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, 1 percig pirítjuk, amíg felhabzik. Levesszük a tűzről, fokozatosan hozzákeverjük a kagyló levét, a tejet és egy kis borsot. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverjük, amíg felforr és besűrűsödik, és elválik az edény széléről. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni.

4. A tölteléket a kagyló héjába kanalazzuk. A tetejére tesszük a mártást, és lesimítjuk (2. kép).

5. Összekeverjük a zsemlemorzsát és a maradék petrezselymet. A kagylót tojásba mártjuk, majd a morzsába, kicsit rányomjuk, hogy befedje a tetejét.

6. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Adagonként 2 percig sütjük a kagylót, amíg megbarnul. Szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. Forrón tálaljuk.

Töltött kagyló Töltött kagyló
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.
Töltött kagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2025 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Töltött kagyló
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
twitter