Rizibizi

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rizibizi
Eszközök: kés, lábas, reszelő, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dl víz
2 kiskanál apróra vágott mentalevél
9 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 gerezd fokhagyma
2 szelet nyers füstölt sonka
1 szál zeleri
1 és ¼ dl fehérbor
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az összevagdalt hagymát 3 dkg vajon megfonnyasztjuk, és a tört fokhagymát, az összevagdalt zeleriszárat és sonkát hozzáadva puhára pároljuk (1. kép).

2. A borsót beleforgatjuk, a borral felöntjük, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a bor elpárolog (2. kép).

3. A leveskockákat a vízbe morzsoljuk, és addig forraljuk, amíg feloldódik (3. kép). A rizst a zöldborsós keveréken pár percig pároljuk, majd a húsleves egynegyedével felengedjük. Addig keverjük a tűzön, amíg elpárolog, majd ismét levessel felengedjük. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs meg nem puhult (4.kép).

4. Az edényt a tűzről levéve a reszelt sajtot, az összevagdalt mentalevelet és petrezselymet belekeverjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk.

Rizibizi Rizibizi Rizibizi Rizibizi
Bár a receptnek a rizibizi nevet adta a szerző, mind a hozzávalók, mind az elkészítés módja szerint ez az étel az olasz rizottók családjába sorolható. A rizottókat pedig nem köretként, hanem elő vagy főételként fogyasztjuk. Javasoljuk a recept szerint arborio rizsből és friss, zsenge zöldborsóból elkészíteni.
Ha a rizs nem puhul meg teljesen, jól záródó fedővel letakarva, esetleg még tiszta konyharuhát is ráborítva pihentetjük.
Rizibizi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1443 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
Rizibizi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó, 2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus rizsételektől,... bővebben...
szótár