Paradicsomos kagylóleves

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Paradicsomos kagylóleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db hámozott, darabolt paradicsom
25 dkg főtt rák
25 dkg fésűkagyló
100 dkg kagyló
2 evőkanál vaj
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál friss, összevágott snidling
1 és ¼ dl zsíros főzőtejszín
6 és ¼ dl halalaplé
4 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál liszt
1 fej finomra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kagylók közül kidobjuk a törötteket és a nyitottakat, amelyek ütögetésre nem csukódnak be. Folyó hideg víz alatt késsel tisztára kaparjuk, minden „szakálltól" megszabadítjuk a kagylókat, majd csupán annyi vízzel, amennyi a héjukhoz tapadt, egy nagy, nehéz serpenyőbe helyezzük. Befedjük az edényt, és néha megrázva, 4-5 percig főzzük a kagylókat, amíg kinyílnak. A ki nem nyílott kagylókat főzés után kidobjuk.

2. Ha már eléggé kihűlt, a kagylók húsát kiszedjük a héjukból (1. kép), a folyadékot a főzőlébe csurgatva. A főzőlevet muszlinnal bélelt szűrőn áteresztve, annyi vízzel egészítjük ki, hogy 5 deciliter legyen a folyadék.

3. A vajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk. Beletesszük a hagymát, és sűrűn megkeverve 3-4 percig üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a lisztet, és 2 percig folytatjuk a párolást, majd beleöntjük a bort.

4. Lassan adagolva hozzáadjuk a hallevest, az edény alját is felkaparva összedolgozzuk a liszttel. Beleöntjük a kagyló megmaradt főzőlevét és a vizet, s állandó keverés mellett éppen csak felforraljuk. Csökkentjük a hőfokot, befedjük az edényt, és lassan gyöngyözve még további 10 percig főzzük.

5. Hozzáadjuk a fésűkagylót, az apró rákot, a kagylót (2. kép), és 1 percig folytatjuk a főzést.

6. Belekeverjük a tejszínt, a paradicsomot, a metélőhagymát, a citromlét és a petrezselymet (3. kép). Ízlés szerint sózzuk, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Paradicsomos kagylóleves Paradicsomos kagylóleves Paradicsomos kagylóleves
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Paradicsomos kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1837 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Paradicsomos kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
könyvek