Sáfrányos kagylóleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Sáfrányos kagylóleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet sáfrány
225 dkg kagyló
1 ⅔ dl fehérbor
1 szál hosszában félbevágott, vékonyra szeletelt póréhagyma
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
1 evőkanál vaj
3 dl zsíros főzőtejszín
1 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál víz
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kagylók közül kidobjuk a törötteket és a nyitottakat, amelyek ütögetésre nem csukódnak be. A kagylókat folyó hideg víz alatt késsel tisztára kaparjuk, minden "szakálltól" megszabadítjuk.

2. A kagylókat és egy kevés fekete borsot vastag fenekű, nagy lábosba tesszük, ráöntjük a bort (1. kép), és befedve, nagy lángon 4-5 percig főzzük, időnként megrázva az edényt, amíg a kagylók ki nem nyílnak. A ki nem nyílott kagylókat főzés után kidobjuk.

3. Amikor már eléggé kihűlt, a kagylók húsát kiszedjük a héjukból, a folyadékot a főzőlébe csurgatva. A főzőlevet muszlinnal bélelt szűrőn áteresztve annyi vízzel egészítjük ki, hogy 1 liter legyen a folyadék.

4. A vajat vastag fenekű serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a póréhagymát, befedjük, és időnként megkeverve üvegesre pároljuk.

5. Hozzákeverjük a kagyló főzőlevét és a sáfrányt. Felforraljuk, csökkentjük a hőfokot, és 15-20 percig gyöngyözve főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

6. Hozzáadjuk a tejszínt (2. kép), éppen csak felforraljuk. Belekeverjük a levesbe az előzőleg 2 evőkanál vízben elkevert kukoricalisztet, és 2-3 percig gyakran megkeverve, szép lassan főzzük. Beletesszük a kagylókat (3. kép), és 2-3 percig tovább főzzük, hogy jól átmelegedjen. Megkóstoljuk, és ha szükséges még fűszerezzük. Közé keverjük az aprított petrezselymet, és a levest előmelegített tányérokba merve tálaljuk.

Sáfrányos kagylóleves Sáfrányos kagylóleves Sáfrányos kagylóleves
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Sáfrányos kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1331 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Sáfrányos kagylóleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
recept beküldése