Burgonyaleves pirított fokhagymával

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Burgonyaleves pirított fokhagymával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott burgonya
1 nagyobb fej hámozott fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
1 ⅔ dl tejszín
2 nagyobb szál vékonyra szeletelt póréhagyma
vagy
ízlés szerint finomra vágott, friss metélőhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A fokhagymagerezdeket tepsibe helyezzük, vékonyan megolajozzuk (1. kép), és 170 °C-ra elmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínűre pirítjuk.

2. Egy nagy lábosban, közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a póréhagymát, befedjük, és 3 perc alatt, sűrűn megkeverve, üvegesre pároljuk.

3. Hozzáadjuk a tyúkhúslevest vagy a zöldséglevest, a burgonyát, a pirított fokhagymát (2. kép) és a babérlevelet. Sózzuk (ha a húsleves nem sós), borsozzuk. Felforraljuk, majd takaréklángon, befedve 30 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A babérlevelet kidobjuk.

4. A levest kissé hűlni hagyjuk, áttesszük mixerbe vagy robotgépbe, és pürésítjük, ha szükséges, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőiével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

5. A levest visszatesszük a lábosba, belekeverjük a tejszínt (3. kép) és kevés reszelt szerecsendiót. Kóstolás után, ha szükséges, még fűszerezzük, és ha kívánjuk, citromlét is tehetünk bele. Alacsony hőfokon átforrósítjuk. Előmelegített levesestányérokba kanalazzuk, és metélőhagymával vagy petrezselyemmel díszítve máris tálaljuk.

Burgonyaleves pirított fokhagymával Burgonyaleves pirított fokhagymával Burgonyaleves pirított fokhagymával

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Burgonyaleves pirított fokhagymával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1485 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Burgonyaleves pirított fokhagymával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
vegetáriánus ételek