Currys cukkinileves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Currys cukkinileves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál curry
100 dkg szeletelt cukkini
2 teáskanál vaj
1 és ¼ dl tejszín
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat egy nagy lábosban közepes hőfokon megolvasztjuk. Beletesszük a hagymát, és 3 perc alatt üvegesre pároljuk.

2. Hozzáadjuk a tyúkhúslevest, vagy a zöldséglevest, a cukkinit (1. kép) és a curry fűszerkeveréket, s jócskán megsózzuk, ha sótlan levest használtunk. A levest felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot, és befedve, 25 percig lassan pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.

3. Hagyjuk a levest kissé hűlni, utána mixerbe vagy robotgépbe tesszük (2. kép), adagonként - ha szükséges - pürésítjük, de csak addig, amíg még látszanak a zöld foltok. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

4. A levest visszatesszük a lábosba, és hozzákeverjük a tejszínt (3. kép). Takarékon újra jól átmelegítjük (ne forrjon).

5. Megkóstoljuk, s ha jónak látjuk, még utánafűszerezünk. Előmelegített tányérokban tálaljuk.

Currys cukkinileves Currys cukkinileves Currys cukkinileves
Ehhez a leveshez igen jó a kockából készült leves. Ebben az esetben valamivel több tejfölt adhatunk bele. A leves jól fagyasztható, de tejföl nélkül fagyasszuk le és csak tálaláskor tegyük bele a tejfölt.
Ez a leves hidegen is igen ízletes. Hűtsük le a pürésített levest. Csak tálalás előtt keverjük bele a tejfölt.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Currys cukkinileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2276 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Currys cukkinileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
ételfotó