Erdeigomba-leves

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Erdeigomba-leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dkg szárított vargánya
vagy
13 és fél dkg friss vargánya
2 evőkanál száraz sherry
2 teáskanál olívaolaj
1 szál összevágott sárgarépa
1 szál apróra vágott szárzeller
1 evőkanál vaj
1 fej apróra vágott hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 és fél dl forró víz
2 ág levélkékre szedett kakukkfű
10 dl víz
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
Díszítésre:
2 evőkanál tejföl
ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A szárított gombát egy tálkában leforrázzuk. 10-15 percig hagyjuk állni.

2. A friss gombát megmossuk, kefével megtisztítjuk. A szárakat kivágjuk a kalapból, és félretesszük; a nagy gombafejeket felszeleteljük.

3. Egy nagy lábosban, közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a zellert, a sárgarépát, a hagymát és a gombák szárát. 8 percig, gyakran megkeverve addig pároljuk, amíg a hagyma elkezd színesedni. Hozzákeverjük a fokhagymát és még 1 percig tovább pároljuk.

4. Hozzáadjuk a zöldséglevest, és alaposan megsózzuk. Egy szűrőkanállal a serpenyőbe tesszük a beáztatott gombát. Az áztatólevet egy muszlindarabbal bélelt szitán át a serpenyőbe szűrjük. Fölforraljuk, majd takarékra téve, félig lefedve 30-40 percig gyöngyözve főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul.

5. A levest hagyjuk kissé hűlni, majd a szilárd hozzávalókat kellő mennyiségű főzőlével mixerbe vagy robotgépbe tesszük, és sima pürévé dolgozzuk. Visszatesszük a lábosba összevegyítve a visszamaradt főzőlével, és befedve, lassan főzzük.

6. A vajat serpenyőben, közepes hőfokon felolvasztjuk. Beletesszük a friss gombafejeket, sózzuk, borsozzuk. 8 percig pirítjuk, amíg színesedni kezd, eleinte ritkábban, majd ahogy a folyadéka kezd elpárologni, egyre sűrűbben kell megkavarni. Amikor a serpenyő száraz lesz, beleöntjük a sherryt, és gyorsan felforraljuk.

7. A sherrys gombát beletesszük a levesbe (lásd a képet). Ha szükséges, még fűszerezzük. Előmelegített tányérokba kanalazzuk és egy kanálnyi tejfölt csöppentünk mindegyik tetejére. Petrezselyemmel díszítve, azonnal tálaljuk.

Erdeigomba-leves

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Erdeigomba-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2665 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Erdeigomba-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
tippek, fortélyok