Tamale

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tamale
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 és fél dkg masa harina
6 evőkanál zsiradék
1 csipet kristálycukor
½ teáskanál
½ teáskanál sütőpor
8 db darabolt banánlevél
vagy
2 és ¼ dl marhahúsleves
vagy
2 és ¼ dl csirkealaplé
vagy
2 és ¼ dl zöldségalaplé
Tálaláshoz:
kevés salsa
kevés cikkekre vágott paradicsom
Töltelékhez:
12 dkg főtt, morzsolt kukorica
vagy
12 dkg párolt, apróra vágott sertéshús
kevés édes chiliszósz
kevés friss, apróra vágott zöld chilipaprika
kevés sajt

Elkészítés:

1. A kukoricaleveleket 30 cm-es darabokra vágjuk és legalább 3 órára meleg vízbe, de legjobb, ha egész éjszakára beáztatjuk, hogy megpuhuljanak. Ha banánleveleket használunk azt is hasonlóképpen daraboljuk és pár másodpercre nyílt láng fölé tartjuk, hogy hajlíthatóvá váljanak.

2. A tamale tésztájához a zsiradékot habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, cukrot, római köményt, meg a lisztet a sütőporral együtt. Addig keverjük, amíg a tészta finoman szemcsés állagúvá válik.

3. A marhahúsalaplét vagy csirkehúslevest vagy zöldségalaplét nagyon kis adagokban adjuk hozzá, és habosra keverjük vele a tésztamasszát. Akkor jó, ha hólyagosodik, és tejszínhabra emlékeztet.

4. A lecsepegtetett kukoricalevelek vagy felforrósított banánlevelek egyikén elterítünk 1-2 evőkanál tamalemasszát.

5. Rákanalazzuk a tölteléket ami egyrészt lehet főtt, morzsolt kukorica reszelt sajttal és friss apróra vágott zöld csilivel elkeverve, másrészt pedig nem csípős chiliszószban párolt sertéshús. A levelek végeit felhajtjuk a töltelékre, és összezárjuk. A levélbatyukat egyenként alufóliába csomagoljuk, és zöldségpároló rácsra vagy bambuszpárolóra helyezzük.

6. Elegendő forró vizet öntünk a főzőedény aljába és felforraljuk. 40-60 percig pároljuk, időnként pótolva az elpárolgó vizet. A kicsomagolt tamalékat csíkokra vágott salátával, paradicsomcikkekkel és salsával tálaljuk

Csirkehúsleves

Csirkehúsleves
1 db tisztított csirke
4 szem bors
2 db félbevágott sárgarépa
4 liter hideg víz
ízlés szerint

A kb. 2 kg-os csirkét tegyük nagy lábosba a zellerrel, a sárgarépával a hagymával és a szemesborssal együtt. Öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és alacsony tűzön, lassan forraljuk 3 órán keresztül. Szűrjük le, a zöldségeket vegyük ki belőle. A csirkét forrón, vagy melegen tálaljuk valamilyen mártással. A zsír teljes, vagy részleges eltávolításához hagyjuk a levest kihűlni, és tegyük hűtőszekrénybe körülbelül 2 órára. A zsír meg fog szilárdulni a tetején, így könnyedén leszedhetjük. Körülbelül 3 liter levest kapunk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Tamale
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4949 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Tamale
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
facebook