Halleves grillezett paradicsommal

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Halleves grillezett paradicsommal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 db érett paradicsom
50 dkg darabolt tengeri sügér
2 db kimagozott, vékonyra szeletelt zöld chilipaprika
1 db apróra vágott vöröshagyma
5 gerezd hámozatlan fokhagyma
10 dl halalaplé
2 evőkanál olívaolaj
A tálaláshoz:
kevés cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. Egy vastag aljú serpenyőt szárazon felforrósítunk. A paradicsomot a fokhagymával együtt nagy lángon (vagy felforrósított grillsütőben) szenesre pirítjuk. Akkor jó, ha a zöldség héja fekete, a belseje pedig puha, 190 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt grilltepsiben is megsüthetjük.

2. A paradicsomot és a fokhagymát hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját, nagyobb darabokra vágjuk, és elkeverjük a serpenyőben vagy tepsiben összegyűlt szafttal. Félretesszük.

3. Magas falú serpenyőbe vagy fazékba tesszük a halat, és a halalaplével felöntve, közepes lángon főzzük, míg a hal húsa áttetszővé válik, és éppen csak átfő. Lehúzzuk a tűzről, és félretesszük.

4. Egy másik edényben felforrósítjuk az olajat. Beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Rászűrjük a hal főzőlevét, majd belekeverjük a sült paradicsomot és fokhagymát.

5. Felforraljuk, aztán kis lángon 5 percig lassan forraljuk. Beletesszük a friss chilit.

6. A haldarabokat elosztjuk a levesestányérokban, és rámerjük a forró levest. A zöldcitrom levét belefacsarjuk, vagy a cikkeket a tányér mellé helyezve adjuk az asztalra.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Halleves grillezett paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1337 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Halleves grillezett paradicsommal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
recepttár