Marhahúsalaplé
Elkészítési idő:
több mint 2 óra
Munkaidő: 30 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 1.5-2 liter
vagy
Elkészítés:
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
![]() |
![]() |
![]() |
A lezsírozott levet 5 dl-re elfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Jégkockatartóba adagolva lefagyasztjuk, amikor megkötött, nejlonzacskóban tároljuk. 2 liter leveshez 5 dl sűrű alaplé és 1.5 liter víz szükséges.