Krémes-hagymás bableves



Elkészítés:
1. A vajat és az olaj felét egy nagy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a póréhagymát és a fokhagymát. Sóval, borssal fűszerezzük, és időnként megkeverve, 10- 15 perc alatt üvegesre pároljuk.
2. Beletesszük a vizet, a rizst (1. kép) és a füveket, alaposan megsózzuk. Felforraljuk, majd csökkentve a hőfokot, 15 percig befedve lassan főzzük.
3. Beletesszük a babot, és ismét befedve, 15 percig folytatjuk a lassú, gyöngyöző főzést, amíg a zöldségek megpuhulnak. A babérlevelet kidobjuk.
4. A levest kis ideig hűlni hagyjuk, majd mixerbe vagy robotgépbe tesszük, és pürévé dolgozzuk, ha szükséges, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit kevés főzőlével pépesítjük, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)
5. Egy kis serpenyőben, közepés hőfokon felforrósítjuk a maradék olajat, beletesszük a bacont, és ropogósra sütjük (2. kép). Papírtörlőn lecsöpögtetjük.
6. A levest visszatesszük a serpenyőbe, és belekeverjük a tejet, egy kicsivel többet is lehet, ha hígabb levest szeretnénk. Megkóstoljuk, s ha kell, teszünk még bele sót, borsot és szerecsendiót. Takaréklángon 10 percig lassan átmelegítjük, időnként megkeverve. A levest előmelegített tányérokra kanalazzuk, és rászórva a bacont, azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |