Mediterrán leves sült zöldségekből

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mediterrán leves sült zöldségekből
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kisebb félbevágott padlizsán
80 dkg hámozott, kimagozott paradicsom
3 db félbevágott, kimagozott sárga húsú kaliforniai paprika
3 db cukkini
1 csipet szárított kakukkfű
1 és ¼ dl tejszín
2 fej negyedekre vágott hagyma
4 gerezd félbevágott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. Egy nagy, lapos sütőtepsit kikenünk olajjal. Vágott részükkel lefelé, egy sorban elrendezzük a félbevágott, érett paradicsomokat, az ereitől is megtisztított paprikákat, a hosszában félbevágott cukkiniket és a padlizsánt (1. kép); ha szükséges, két tepsit használunk. A résekbe beillesztjük a fokhagymagerezdeket és a hagymadarabokat, megszórjuk kakukkfűvel.

2. A tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 percig sütjük a zöldségeket, amíg megpuhulnak, és a szélükön megbarnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd a padlizsánnak kivájjuk a húsát, a paprikának lehúzzuk a bőrét.

3. A paprikát, a padlizsánt a cukkinivel együtt robotgépbe tesszük, ha szükséges, adagonként, és kissé darabosra, de nem péppé zúzzuk, vagy tálba helyezve, késsel daraboljuk össze a zöldségeket.

4. Az összevágott zöldségkeveréket és a zöldséglevest, vagy a marhahúslevest egy lábosban összevegyítjük (2. kép), és közepes lángon 20-30 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek egészen megpuhulnak, és az ízek teljesen összeérnek.

5. Belekeverjük a tejszínt, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve, lassan főzzük, míg az egész jól átmelegszik. Ha szükséges, utólag még fűszerezzük a levest; előmelegített tányérokban bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Mediterrán leves sült zöldségekből Mediterrán leves sült zöldségekből
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Mediterrán leves sült zöldségekből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2238 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Mediterrán leves sült zöldségekből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
pinterest