Zöldbableves füstölt szalonnával

| Zöldbabkrémleves receptek
Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldbableves füstölt szalonnával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg zöldbab
10 dkg húsos, apróra vágott füstölt szalonna
1 fej finomra vágott hagyma
2 evőkanál liszt
10 dl víz
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
1 szál finomra vágott sárgarépa
1 kisebb finomra vágott burgonya
1 evőkanál olaj
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
vagy
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint zúzott fokhagyma
ízlés szerint kockára vágott pirítós

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagy lábosban, közepes hőfokon felforrósítjuk. Beletesszük a füstölt bacont és 8-10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk (1. kép). Szűrőkanállal kiszedjük az edényből, és papírtörlőn lecsepegtetjük. A zsír nagyobb részét kiöntjük az edényből.

2. Beletesszük a lábosba a hagymát és a fokhagymát, 3 perc alatt kevergetve üvegesre pároljuk.

3. Belekeverjük a lisztet, és 2 percig folytatjuk a párolást. Hozzáadjuk a víz felét, az edény aljáról is felkaparjuk az odaragadt lisztet, jól összevegyítjük a vízzel.

4. Hozzáadjuk a póréhagymát, a sárgarépát, a burgonyát, a babot és a babérlevelet (2. kép). Felöntjük a maradék vízzel, sózzuk, borsozzuk. Időnként megkeverve felforraljuk, majd a hőfokot csökkentve, 35-40 percig félig lefedve, lassan, gyöngyözve főzzük, amíg a zöldbab teljesen megpuhul.

5. A levest hagyjuk kissé hűlni, utána mixerbe vagy robotgépbe téve simára pürésítjük, adagonként, ha szükséges. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

6. A levest visszaöntjük a lábosba, hozzáadjuk a bacont, és néhány percig takarékon átmelegítjük, időnként megkeverve. Megkóstoljuk, s ha kell, adunk még bele sót, borsot és szerecsendiót. Megszórjuk fokhagymás pirított kenyérkockákkal, és máris tálalhatjuk.

Zöldbableves füstölt szalonnával Zöldbableves füstölt szalonnával
Friss bab helyett fagyasztott zöldbabot is használhatunk. Kiengedés nélkül főzhető.
Zöldbableves füstölt szalonnával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2121 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Zöldbableves füstölt szalonnával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
hírlevél