Mandulás sárgarépaleves

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető olcsó
Mandulás sárgarépaleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sárgarépa
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg zsemlemorzsa
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
16 dl víz
1 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint friss, apróra vágott metélőhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban közepes hőfokon felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát és a póréhagymát. Befedve 3 percig pároljuk, időnként megkeverve; vigyázunk, hogy ne barnuljon meg.

2. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott sárgarépát (1. kép) és a vizet, kissé sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelve a lángot, félig befedve lassan, gyöngyözve főzzük körülbelül 45 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

3. A zsemlemorzsát 2-3 percre hideg vízbe áztatjuk (2. kép): a víz jól lepje el. Leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.

4. A mandulát és a morzsát mixerbe vagy robotgépbe tesszük, hozzáöntünk egy merőkanálnyit a sárgarépa főzőlevéből (3. kép), és sima, krémszerű péppé dolgozzuk.

5. A zöldségeket és a megmaradt főzőlevet a mixerbe tesszük, és pürésítjük, ha kell, adagonként. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

6. A levest visszatesszük a lábosba, és takarékon átmelegítjük, időnként megkeverve. Hozzáadjuk a mandulakrémet és a citromlét, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített tányérokban, metélőhagymával díszítve tálaljuk.

Mandulás sárgarépaleves Mandulás sárgarépaleves Mandulás sárgarépaleves
A sárgarépa vagy más gyökérzöldség zöldje felőli részét még tárolás előtt vágjuk le, így a zöldség kevésbé fonnyad meg.
Mandulás sárgarépaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1407 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Mandulás sárgarépaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
könyvek