Zöldségleves tortillachipsszel

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldségleves tortillachipsszel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 db kockára vágott zöldbab
¼ fej csíkokra vágott káposzta
1 cső morzsolt kukorica
35 dkg friss, kockára vágott paradicsom
vagy
2 teáskanál chilipor
1 db kockára vágott burgonya
1 db kockára vágott cukkini
1 db apróra vágott vöröshagyma
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 db karikára vágott sárgarépa
vagy
vagy
10 dl víz
2 evőkanál napraforgóolaj
vagy
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
¼ teáskanál őrölt római kömény
ízlés szerint bors
ízlés szerint
Tálaláshoz:
4 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
ízlés szerint salsa
vagy
ízlés szerint friss, apróra vágott chilipaprika
ízlés szerint tortillachips

Elkészítés:

1. Az olajat vastag aljú serpenyőben vagy fazékban felforrósítjuk.

2. Beledobjuk a vöröshagymát a fokhagymával együtt, és néhány perc alatt üvegesre pároljuk. Meghintjük a római köménnyel és chiliporral. Hozzákeverjük a felaprított sárgarépát, burgonyát, paradicsomot, cukkinit meg káposztát, és időnként megkeverve 2 percig pirítjuk.

3. Felöntjük a zöldségalaplével vagy tyúkhúsalaplével. Fedő alatt, közepes lángon, 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

4. Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet öntünk hozzá, belekeverjük a lemorzsolt kukoricát és a zöldbabot, majd további 5-10 perc alatt a babot is puhára pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, nem feledkezve meg arról, hogy a tortillachips is sós.

5. Mélytányérba merjük, és apróra vágott friss korianderzöldet hintünk a tetejére. Kevés salsát kanalazunk a tetejére, és egy marék tortillachipset kínálunk mellé.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldségleves tortillachipsszel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1755 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Zöldségleves tortillachipsszel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
most van szezonja