Dán leveles sütemény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Dán leveles sütemény
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg hideg vaj
3 dkg friss élesztő
vagy
másfél dkg szárított élesztő
2 dkg
7 dl langyos tej
1 db tojás
100 dkg liszt
Narancskrémes töltelék:
1 és ⅓ dl narancslé
2 db tojás
2 teáskanál étkezési keményítő
2 teáskanál liszt
Passiógyümölcsös töltelékhez:
1 és ⅓ dl passiógyümölcslé
vagy
1 és ⅓ dl passiógyümölcs
2 teáskanál étkezési keményítő
2 teáskanál liszt
2 db tojás
Sütőformához:
kevés puha vaj
kevés liszt
Szóráshoz:
kevés porcukor

Elkészítés:

1. A lisztet nagy tálba szitáljuk, a cukrot meg a sót belekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt először 2,5 evőkanál tejjel simára keverjük, majd a többi tejjel is elvegyítjük, és a mélyedésbe öntjük. A liszttel apránként összedolgozzuk. Lisztezett felületen simára dagasztjuk. Tálban, frissen tartó fóliával letakarva, 10 percre a hűtőbe tesszük.

2. A passiógyümölcsös krémhez a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és az étkezési keményítőt tálban jól elkeverjük. A gyümölcslét kis edényben felforraljuk. Kevergetve egy keveset a lisztes masszához adunk belőle, majd ezt elkeverjük a gyümölcslében. Folyamatosan keverve felforraljuk, és 1 percig főzzük. Lefedve hagyjuk kihűlni.

3. A narancskrémet ugyanígy készítjük el.

4. A tésztát lisztezett felületen háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles, 3 mm vastag lappá nyújtjuk. A vajat két réteg frissen tartó fólia között a tészta hossza kétharmadának megfelelő hosszúságú, de majdnem ugyanolyan széles téglalappá nyújtjuk. A vajat a tészta felső kétharmadára fektetjük. A tészta üresen maradt részét fel, a felső harmadot pedig lehajtjuk rá.

5. A tésztát a szélével balra fordítjuk, ismét kinyújtjuk, és kétszer összehajtjuk. Ezt még kétszer ismételjük, az egyes hajtogatások között a tésztát frissen tartó fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.

6. Egy sütőlemezt megvajazunk, belisztezünk .A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastag négyszöggé nyújtjuk. 10 x 13 cm-es négyszögeket vágunk belőle, és a tepsire tesszük őket.

7. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tölteléket habzsákba töltjük, és a négyszögek közepére nyomjuk. A tészta sarkait felhajtjuk, jól összenyomjuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A kissé felvert tojással megkenjük, de a szélét kihagyjuk, különben a tészta sülés közben nem emelkedik fel. A mandulaforgáccsal megszórjuk, és a sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Süteményrácson hagyjuk kihűlni. Tetszés szerint meghintjük porcukorral.

Dán leveles sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2843 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Dán leveles sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
twitter