Pikelet
Scotch pancakes, Skót palacsinta



Elkészítés:
1. Keverőtálban a tojást a cukor felével felverjük. A vajat a maradék cukorral lábosban megolvasztjuk, ezután levesszük a tűzről, és beleöntjük a tejet meg 1 evőkanál hideg vizet.
2. A lisztet, a szódabikarbónát, a borkősavat, a sót nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A tojást és a vajat a mélyedésbe öntjük, az egészet sima tésztává összedolgozzuk. Letakarjuk, 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
3. Bevonatos serpenyőt kikenünk kevés olvasztott vajjal. Minden palacsintához 2 kanál tésztát teszünk a serpenyőbe, és erős lángon 1 percig sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik, ekkor megfordítjuk, és a másik oldalán is 1 perc alatt világos aranyszínűre sütjük. Azonnal tálaljuk, vagy alufóliába csomagolva a sütőben melegen tartjuk.