Kelttészta-korongok

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kelttészta-korongok
Adag: 8 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
3 és fél dl tej
½ teáskanál
másfél dkg friss élesztő
vagy
dkg szárított élesztő
A sütéshez:
kevés olaj
vagy
kevés tisztított vaj

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt.

2. A lisztet tálba szitáljuk, a sót belekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A tejből egy keveset beleöntünk, egy kis liszttel elvegyítjük, és simára keverjük. Ezt ismételjük, amíg az összes folyadékot beledolgozzuk a tésztába, majd tökéletesen simára keverjük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, meleg helyen kb. 1-1,5 órán át kelesztjük, amíg a térfogata megkétszereződik és hólyagos lesz. A szódabikarbónát 2 dl vízben feloldjuk, beledolgozzuk a tésztába. Letakarjuk, és 15-20 percig pihentetjük.

3. Egy öntöttvas serpenyőt vagy lapot (angolul griddle, amelyen a hagyományos ír kenyeret is sütik) közepes lángon felmelegítünk, egy kis olajjal vagy tisztított (felmelegített, ülepített, majd óvatosan leszűrt) vajjal megkenjük. Néhány, nem magas, 9-10 cm átmérőjű forma belsejét zsírozzuk, és a serpenyőbe vagy a sütőlapra állítjuk őket.

4. A tésztát 1 cm magasan a formákba öntjük, nagyon kis lángon sütjük, amíg felhólyagosodik (7-8 perc). A süteményeket, amint a tetejük száraz és szilárd lesz, a formával megfordítjuk, a másik oldalukon 1-2 percig pirítjuk. Kivesszük őket a formából, süteményrácson hagyjuk kihűlni, közben konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. A maradék tésztát ugyanígy megsütjük. Ha a tészta állás közben besűrűsödne, egy kis vízzel hígítjuk.

5. Tálalás előtt a grillt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük, és a süteményeket az először sütött oldalukon jól megpirítjuk, a másik oldalukon csak kissé átsütjük. A világosabb oldalukon vajjal megkenjük, és azonnal tálaljuk.

A maradék élesztőt sütőpapírba csomagolva a hűtőszekrényben 2 hétig eltarthatjuk.
Ezek a laza kelttészta-korongok - hagyományosan nyílt tűzön, villára tűzve pirítják meg - különleges reggeli élvezetet nyújtanak. Kenyérpirítóban vagy a sütő grillje alatt is megsüthetjük.
Kelttészta-korongok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1259 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Kelttészta-korongok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
twitter