Kelttészta-korongok



Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt.
2. A lisztet tálba szitáljuk, a sót belekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A tejből egy keveset beleöntünk, egy kis liszttel elvegyítjük, és simára keverjük. Ezt ismételjük, amíg az összes folyadékot beledolgozzuk a tésztába, majd tökéletesen simára keverjük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, meleg helyen kb. 1-1,5 órán át kelesztjük, amíg a térfogata megkétszereződik és hólyagos lesz. A szódabikarbónát 2 dl vízben feloldjuk, beledolgozzuk a tésztába. Letakarjuk, és 15-20 percig pihentetjük.
3. Egy öntöttvas serpenyőt vagy lapot (angolul griddle, amelyen a hagyományos ír kenyeret is sütik) közepes lángon felmelegítünk, egy kis olajjal vagy tisztított (felmelegített, ülepített, majd óvatosan leszűrt) vajjal megkenjük. Néhány, nem magas, 9-10 cm átmérőjű forma belsejét zsírozzuk, és a serpenyőbe vagy a sütőlapra állítjuk őket.
4. A tésztát 1 cm magasan a formákba öntjük, nagyon kis lángon sütjük, amíg felhólyagosodik (7-8 perc). A süteményeket, amint a tetejük száraz és szilárd lesz, a formával megfordítjuk, a másik oldalukon 1-2 percig pirítjuk. Kivesszük őket a formából, süteményrácson hagyjuk kihűlni, közben konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. A maradék tésztát ugyanígy megsütjük. Ha a tészta állás közben besűrűsödne, egy kis vízzel hígítjuk.
5. Tálalás előtt a grillt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük, és a süteményeket az először sütött oldalukon jól megpirítjuk, a másik oldalukon csak kissé átsütjük. A világosabb oldalukon vajjal megkenjük, és azonnal tálaljuk.