Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 gerezd hámozatlan fokhagyma
35 dkg édesburgonya
1 db sütőtök
1 és ¼ dl tejszín
2 fej hagyma
igény szerint olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint metélőhagyma

Elkészítés:

1. A burgonyát, a tököt és a hagymákat hosszában félbevágjuk, egészen a száruk végéig. A vágott felületet megkenjük olajjal (1. kép).

2. A zöldségeket vágott felükkel lefelé egy lapos sütőlemezre helyezzük. Közéjük rakjuk a fokhagymagerezdeket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg megpuhulnak, és világosbarnára pirulnak.

3. Ha kihűlt, kivájjuk a burgonya és a tök húsát (2. kép), és a hagymával együtt serpenyőbe tesszük. A fokhagymák héját eltávolítjuk, és puha belsejüket a többi zöldséghez adjuk.

4. Hozzáöntjük a tyúklevest (3. kép), kissé megsózzuk, éppen csak felforraljuk, azonnal csökkentjük a hőfokot. Félig lefedve, mintegy 30 percig gyöngyözve lassan főzzük, időnként megkavarjuk, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

5. A levest hagyjuk kissé hűlni, majd mixerbe vagy robotgépbe téve simára pürésítjük, adagokban dolgozva, ha szükséges. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

6. A levest visszaöntjük a lábosba, és belekeverjük a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezzük és 5-10 perc alatt jól átmelegítjük. Előmelegített levesestányérokban tálaljuk.

Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5395 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Fokhagymás sütőtök- és édesburgonya-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
pinterest