Zellerleves stilton sajttal



Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a hagymát, 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát (1. kép), 3 percig főzzük tovább. Kevés sóval, borssal fűszerezzük.
2. Beleöntjük a tyúkhúslevest, vagy zöldséglevest, közé keverjük a kakukkfüvet és a babérlevelet, s felforraljuk. Takarékon, befedve, lassan gyöngyözve 25 percig főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
3. Hagyjuk a levest kissé hűlni, majd kivéve belőle a zöldfűszercsokrot, robotgépbe vagy mixerbe tesszük, és ha kell, adagonként simára pürésítjük. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)
4. A pépes levest visszaöntjük a lábosba, és belekeverjük a tejszínt (2. kép). Közepes hőfokon 5 percig melegítjük.
5. Állandóan kevergetve beledolgozzuk a stilton sajtot (3. kép), vigyázunk, nehogy felforrjon a leves. Megkóstoljuk, hogy szükség van-e még további fűszerezésre.
6. Előmelegített levesestányérokba kanalazzuk, zellerlevéllel díszítjük, majd tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.