Zellerleves stilton sajttal

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zellerleves stilton sajttal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagyobb szál tisztított, finomra vágott szárzeller
16 dkg morzsolt márványsajt
vagy
16 dkg morzsolt stilton sajt
1 fej finomra vágott hagyma
1 nagyobb szál finomra vágott sárgarépa
3 ág kakukkfű
1 és ¼ dl tejszín
2 evőkanál vaj
vagy
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a hagymát, 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát (1. kép), 3 percig főzzük tovább. Kevés sóval, borssal fűszerezzük.

2. Beleöntjük a tyúkhúslevest, vagy zöldséglevest, közé keverjük a kakukkfüvet és a babérlevelet, s felforraljuk. Takarékon, befedve, lassan gyöngyözve 25 percig főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

3. Hagyjuk a levest kissé hűlni, majd kivéve belőle a zöldfűszercsokrot, robotgépbe vagy mixerbe tesszük, és ha kell, adagonként simára pürésítjük. (Ha robotgéppel dolgozunk, a főzőlevet leszűrjük, és félretesszük. A leves szilárd hozzávalóit éppen csak annyi főzőlével pépesítjük, amennyi az állagához szükséges, később öntjük hozzá a megmaradt főzőlevet.)

4. A pépes levest visszaöntjük a lábosba, és belekeverjük a tejszínt (2. kép). Közepes hőfokon 5 percig melegítjük.

5. Állandóan kevergetve beledolgozzuk a stilton sajtot (3. kép), vigyázunk, nehogy felforrjon a leves. Megkóstoljuk, hogy szükség van-e még további fűszerezésre.

6. Előmelegített levesestányérokba kanalazzuk, zellerlevéllel díszítjük, majd tálaljuk.

Zellerleves stilton sajttal Zellerleves stilton sajttal Zellerleves stilton sajttal
A stilton sajt helyett érett cheddar, márvány- vagy gruyere sajttal is finom.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zellerleves stilton sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2019 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Zellerleves stilton sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
google+