Paradicsomos sütőtökleves

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Paradicsomos sütőtökleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hámozott, kimagozott paradicsom
90 dkg szeletelt, hámozott sütőtök
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott hagyma
1 és ¼ dl tejszín
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
4 evőkanál fehérbor
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott metélőhagyma

Elkészítés:

1. Egy nagy, peremes tepsi alját kikenjük egy evőkanál olívaolajjal. Rétegesen belerakjuk a 2 cm vastagra szeletelt sütőtököt, az érett és vastagon felszeletelt paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát (1. kép). A tetejére rálocsoljuk a megmaradt olajat, ráöntjük a bort (2. kép) és a vizet. Kevés sóval, borssal fűszerezzük.

2. Fóliával befedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

3. Miután a zöldségek kissé kihűltek, mixerbe vagy robotgépbe tesszük a főzőlével együtt, s annyi zöldséglevest, vagy tyúkhúslevest adunk még hozzá, hogy befedje a zöldségeket. Ha szükséges, adagokban dolgozva pürésítjük a zöldségeket.

4. A pépet lábosba tesszük (3. kép), és hozzákeverjük a megmaradt levest. Közepes hőfokon körülbelül 15 percig lassan főzzük, időnként megkeverve, amíg a leves jól átmelegszik. Belekeverjük a tejszínt, és kis lángon folytatjuk a főzést további 3-4 percig.

5. A levest megkóstoljuk, s ha szükséges, még fűszerezzük, előmelegített tányérokba merjük, snidlinggel díszítjük.

Paradicsomos sütőtökleves Paradicsomos sütőtökleves Paradicsomos sütőtökleves
A levest ropogós fokhagymás pirítóssal tálalhatjuk a metélőhagyma helyett. A sütőtököt narancssárga kanadai sütőtökkel vagy cukkinivel is helyettesíthetjük.
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Paradicsomos sütőtökleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1417 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Paradicsomos sütőtökleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
twitter