Paradicsomos sütőtökleves



Elkészítés:
1. Egy nagy, peremes tepsi alját kikenjük egy evőkanál olívaolajjal. Rétegesen belerakjuk a 2 cm vastagra szeletelt sütőtököt, az érett és vastagon felszeletelt paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát (1. kép). A tetejére rálocsoljuk a megmaradt olajat, ráöntjük a bort (2. kép) és a vizet. Kevés sóval, borssal fűszerezzük.
2. Fóliával befedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
3. Miután a zöldségek kissé kihűltek, mixerbe vagy robotgépbe tesszük a főzőlével együtt, s annyi zöldséglevest, vagy tyúkhúslevest adunk még hozzá, hogy befedje a zöldségeket. Ha szükséges, adagokban dolgozva pürésítjük a zöldségeket.
4. A pépet lábosba tesszük (3. kép), és hozzákeverjük a megmaradt levest. Közepes hőfokon körülbelül 15 percig lassan főzzük, időnként megkeverve, amíg a leves jól átmelegszik. Belekeverjük a tejszínt, és kis lángon folytatjuk a főzést további 3-4 percig.
5. A levest megkóstoljuk, s ha szükséges, még fűszerezzük, előmelegített tányérokba merjük, snidlinggel díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.