Kis sajtos felfújt, kétszer sütve

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Kis sajtos felfújt, kétszer sütve
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg gouda sajt
vagy
10 dkg cheddar sajt
2 evőkanál reszelt gruyere sajt
vagy
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 kis fej félbevágott mogyoróhagyma
1 kis darab babérlevél
1 csipet reszelt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt mustármag
3 és ¼ dl tej
4 szem bors
másfél dl tejszín
3 dkg vaj
4 db tojás
másfél dkg kockára vágott vaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
Sütőformákhoz:
ízlés szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Kis edényben a tejet a szerecsendióval, a babérlevéllel, a mogyoróhagymával és az egész borssal felforrósítjuk. Amint buborékok kezdenek képződni rajta, levesszük a tűzről.

2. Nagy lábosban a vajat megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a burgonya- vagy a keményítős lisztet. A tejet szűrőn át beleöntjük, jól összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre. A keveréket gyorsan verve felforraljuk, majd ismét levesszük a tűzről, és a tetején elosztjuk a vajdarabkákat. Lefedjük, hagyjuk kissé kihűlni.

3. Három tojást szétválasztunk. A mártásról levesszük a fedőt, és először a megolvadt vajréteget keverjük bele, majd a tojások sárgáját, a cheddar sajtot, a mustármagot, ezután sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét (hozzáadva az l plusz tojásfehérjét is) nagy tálban kemény habbá verjük. Egy evőkanállal a sajtos mártáshoz keverünk belőle, majd a többi habot egyszerre hozzáadjuk, és óvatosan belevegyítjük.

4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nyolc kicsi (kb. 1,5 dl űrtartalmú) felfújtas formát vajjal vékonyan kikenünk. A keveréket óvatosan elosztjuk a formákban, nehogy a tojáshab összeessen. A formákat párolóedénybe vagy mély, tűzálló tálba állítjuk, annyi vizet öntünk alájuk, hogy háromnegyedükig álljanak benne. A sütőben 25 percig sütjük, ez alatt kissé felemelkednek és megszilárdulnak. A formákat kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni. Ha előző este elkészítjük, hagyjuk kihűlni, és letakarva éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Tálalás előtt a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A formákat visszatesszük a tűzálló tálba vagy párolóedénybe, egyenletesen elosztunk rajtuk egy kis tejszínt, és enyhén megfűszerezzük. A sütőben 10-15 percig sütjük, amíg felemelkednek és aranyszínűre pirulnak. A formákat óvatosan kivesszük a vízből, tányérra téve azonnal tálaljuk.

A burgonyalisztet helyettesíthetjük 1,5 dkg búzaliszttel, melyhez hozzákeverünk 1,5 dkg étkezési keményítőt.
Ennél a különleges felfújtreceptnél lazíthatunk! Készítsük el a kis szuflékat előző nap, és figyeljük meg, másnap hogyan nőnek meg újból, elbűvölve a villásreggeli résztvevőit.
Kis sajtos felfújt, kétszer sütve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2194 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Kis sajtos felfújt, kétszer sütve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
vegetáriánus ételek