Nagymama tortája

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Nagymama tortája
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
ízlés szerint porcukor
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
20 dkg hámozott, kockára vágott alma
másfél dl tejszín
3 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg pisztácia
5 dkg durvára tört dióbél
1 csipet őrölt fahéj
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
3 db tojás

Elkészítés:

1. Egy 22 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát kivajazunk. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk, a formába simítjuk. 15 percre a hűtőbe tesszük.

2. Bevonatos serpenyőben a vajat a cukorral felolvasztjuk. Amikor enyhén elszíneződik - aranyszínűvé válik - beletesszük az almakockákat, 3 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a pisztáciát és a diót, majd az egész masszát tálba öntve, fahéjjal megszórva hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáit elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleöntjük a tejszínt is, az egészet szitán átszűrjük.

4. A tortaformát kivesszük a hűtőből. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortaalapot további 15 percig sütjük. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

5. Az almás-diós masszát egyenletesen elosztjuk a torta alján, majd ráöntjük a tejszínes keveréket. A sütőben 40-45 percig sütjük, míg aranybarna színt kap és a töltelék megszilárdul. Mielőtt kivesszük a formából, sütőrácsra téve hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral és a maradék dióval megszórva, még melegen tálaljuk.

A karamellizált, diós-mogyorós torta a barátokat és a családtagokat egyaránt elkápráztatja akár desszertként, akár egy csésze kávéhoz kínáljuk.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Nagymama tortája
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2316 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Nagymama tortája
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
facebook