Dán barackos papucsok



Elkészítés:
1. Egy sütőlemezt kivajazunk, liszttel meghintünk. A lisztet a cukorral és a sóval tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt 2,5 evőkanál tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, és az egészet a szárazanyagokhoz, a mélyedésbe töltjük. Kézzel lazán összeforgatjuk, majd a lágy masszából belisztezett gyúródeszkán fényes, sima tésztát gyúrunk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, 10 percre a hűtőbe tesszük.
2. A krémhez, kisebb edényben, a tejet a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral külön tálban habosra keverjük. A lisztet és a keményítőt beleszitáljuk. A forró tejből a vaníliarudat kidobjuk, és a tej felét a tojásos masszához öntjük. Miután alaposan kikevertük, visszaöntjük a tejesedénybe. Újra felforraljuk, állandóan keverve további 1 percig főzzük. A kész krémet sütőlemezre öntjük, hogy gyorsabban hűljön. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.
3. A tésztából belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony téglalapot nyújtunk, ami körülbelül háromszor olyan hosszú legyen, mint amilyen széles. A vajat két réteg műanyag fólia között szintén téglalappá nyújtjuk. Szélessége egyezzen meg a tészta szélességével, hosszúsága viszont csak annak a kétharmada legyen. A vajat a fólia alól kivesszük, és a tésztalap felső széléhez illesztve a tésztára fektetjük. Az alsó, szabadon maradt harmadot a vajra hajtjuk, majd a tészta felső harmadát - a vajjal együtt - a már behajtott részre hajtjuk.
4. A tészta úgy helyezkedjen el a munkafelületen, mintha könyv lenne, amelynek kötése bal kéz felé esik. Megint téglalapot nyújtunk belőle, a három harmadot egymásra hajtjuk. Még kétszer megismételjük a műveletet, de minden újabb nyújtás-hajtogatás előtt a tésztát frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
5. A tésztát végül a belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd 10 cm-es négyzetlapokra vágva sütőlemezre fektetjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
6. A krémes tölteléket a tésztalapok közepére kanalazzuk, és a négyzet két sarkába két-két felezett sárgabarackot helyezünk a töltelékre. Az üres sarkokat tojással megkenjük, a töltelék fölött összefogjuk, középen jól összenyomjuk, majd meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztaszéleket tojással megkenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk, a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
7. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízben feloldjuk, szitán áttörjük, a barackok tetejére kenjük.