Dán barackos papucsok

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 100 perc tapasztalatot kíván olcsó
Dán barackos papucsok
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
120 dkg lecsepegtetett sárgabarackbefőtt
2 dkg
7 dl langyos tej
1 db tojás
2 evőkanál sárgabaracklekvár
45 dkg hideg vaj
100 dkg liszt
másfél dkg szárított élesztő
vagy
3 dkg friss élesztő
A krémes töltelékhez:
2 evőkanál liszt
½ rúd félbevágott vanília
5 db tojás
5 dl tej
2 evőkanál keményítő

Elkészítés:

1. Egy sütőlemezt kivajazunk, liszttel meghintünk. A lisztet a cukorral és a sóval tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt 2,5 evőkanál tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, és az egészet a szárazanyagokhoz, a mélyedésbe töltjük. Kézzel lazán összeforgatjuk, majd a lágy masszából belisztezett gyúródeszkán fényes, sima tésztát gyúrunk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, 10 percre a hűtőbe tesszük.

2. A krémhez, kisebb edényben, a tejet a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral külön tálban habosra keverjük. A lisztet és a keményítőt beleszitáljuk. A forró tejből a vaníliarudat kidobjuk, és a tej felét a tojásos masszához öntjük. Miután alaposan kikevertük, visszaöntjük a tejesedénybe. Újra felforraljuk, állandóan keverve további 1 percig főzzük. A kész krémet sütőlemezre öntjük, hogy gyorsabban hűljön. Sütőpapírral letakarjuk, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.

3. A tésztából belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony téglalapot nyújtunk, ami körülbelül háromszor olyan hosszú legyen, mint amilyen széles. A vajat két réteg műanyag fólia között szintén téglalappá nyújtjuk. Szélessége egyezzen meg a tészta szélességével, hosszúsága viszont csak annak a kétharmada legyen. A vajat a fólia alól kivesszük, és a tésztalap felső széléhez illesztve a tésztára fektetjük. Az alsó, szabadon maradt harmadot a vajra hajtjuk, majd a tészta felső harmadát - a vajjal együtt - a már behajtott részre hajtjuk.

4. A tészta úgy helyezkedjen el a munkafelületen, mintha könyv lenne, amelynek kötése bal kéz felé esik. Megint téglalapot nyújtunk belőle, a három harmadot egymásra hajtjuk. Még kétszer megismételjük a műveletet, de minden újabb nyújtás-hajtogatás előtt a tésztát frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

5. A tésztát végül a belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd 10 cm-es négyzetlapokra vágva sütőlemezre fektetjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

6. A krémes tölteléket a tésztalapok közepére kanalazzuk, és a négyzet két sarkába két-két felezett sárgabarackot helyezünk a töltelékre. Az üres sarkokat tojással megkenjük, a töltelék fölött összefogjuk, középen jól összenyomjuk, majd meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztaszéleket tojással megkenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk, a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

7. A sárgabarackdzsemet 1 evőkanál vízben feloldjuk, szitán áttörjük, a barackok tetejére kenjük.

A foszlós élesztős tészta elkészítése időigényes ugyan, de a friss sütemény páratlanul izletes falat.
Dán barackos papucsok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1733 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Dán barackos papucsok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
szótár