Mandulás-kókuszos tortácskák



Elkészítés:
1. 18 darab kicsi (6,5 cm) torta- vagy muffinformát vajjal kikenünk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
2. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 4 mm vékonyra kinyújtjuk. Hullámos szélű szaggatóval 18 darab, 7 cm átmérőjű kört szúrunk ki belőle, és a lapocskákat a formákba simítjuk. Sütőlemezre sorakoztatva 10 percre a hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez a mandulát a cukorral, rizsliszttel vagy grízzel és a csipetnyi fahéjjal tálba szitáljuk. A tojásfehérjét külön tálban habosra verjük, és az összeszitált hozzávalókat beleforgatjuk. 5 dkg kókuszreszeléket és a citromhéjat is belekeverjük.
4. Kevés málnalekvárt kanalazunk a tortácskák aljára, majd háromnegyedükig megtöltjük, a maradék kókuszreszeléket elosztjuk a tetején. A sütőben kb. 20 percig sütjük, ezalatt a töltelék is megszilárdul. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és tálaljuk.
Édes omlós tészta
1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.
2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.
3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).
4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.