Rebarbaratorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rebarbaratorta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg apróra vágott, friss rebarbara
vagy
30 dkg apróra vágott, mélyhűtött rebarbara
1 csipet őrölt fahéj
1 db tojás
1 evőkanál méz
2 evőkanál kristálycukor
ízlés szerint porcukor
A mandulakrémhez:
1 db tojás
7 és fél dkg puha vaj
7 és fél dkg őrölt mandula
7 és fél dkg kristálycukor
½ db reszelt, héja citrom
1 evőkanál liszt
Az édes morzsához:
2 evőkanál kristálycukor
5 és fél dkg vaj
8 dkg liszt

Elkészítés:

1. A leveles tészta kétharmadából enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 24 cm-es négyzetlapot nyújtunk. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre csúsztatjuk, a széleket éles késsel egyenesre vágjuk. A maradék tésztából téglalapot nyújtunk (kb. 22 x 8 cm, 4-5 mm vastag legyen), és 4 darab, 22 x 2 cm-es csíkot vágunk belőle. A négyzetlap tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne csurogjon le az oldalán, mert akkor a tészta a sütés folyamán nem egyenletesen emelkedik meg. A csíkokat - mint egy keretet - ügyesen a szélekre fektetjük. Kés fokával kereszt alakban berácsozzuk a „keretet”, tojással megkenjük, és a tortaalapot 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Közepes edényben a mézet megolvasztjuk. Hozzáadjuk a rebarbarát, a cukrot meg a fahéjat, és fedő nélkül addig pároljuk, míg a rebarbara éppen megpuhul. A serpenyőt közben meg-megrázogatjuk, hogy a rebarbara ne tapadjon le. Éppen csak egy kicsit legyen savanykás, ha szükséges, tegyünk hozzá még kevés cukrot. A serpenyőben hagyjuk kihűlni. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

3. A tésztát kivesszük a hűtőszekrényből. A négyzetet a „kereten” belül villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne nőjön túl magasra. A sütőben 10-15 percig sütjük. (Akkor jó, ha a ,,keret” megemelkedik, a négyzet közepe viszont lehetőleg lapos marad.)

4. Az édes morzsához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, ha elég darabos, hozzáadjuk a cukrot is. A morzsának egyenetlennek és szemcsésnek kell lennie.

5. A mandulakrémhez, keverőtálban, a vajat a cukorral és a citromhéjjal kézi vagy elektromos habverő segítségével világos masszává keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojást, minden alkalommal alaposan elkeverjük a vajas masszában. Végül beleforgatjuk a mandulát és a lisztet is. A mandulakrémet egyenletesen elsimítjuk az előresütött tortalapon, majd a kihűlt rebarbarát is rákanalazzuk. A morzsát a rebarbara tetejére szórjuk, és a tortát a sütőben 40 percig sütjük. Sütőrácsra csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk átszitált porcukorral.

A könnyű és ropogós tortaalapra a savanykás gyümölcs és az édes morzsa ízes kombinációja kerül.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2749 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Rebarbaratorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj