Leveles tészta spárgával és gombával tejszínes mártásban

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Leveles tészta spárgával és gombával tejszínes mártásban
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 szál hámozott spárga
3 evőkanál créme fraiche
vagy
3 evőkanál zsíros főzőtejszín
25 dkg szeletelt csiperkegomba
vagy
25 dkg szeletelt laskagomba
4 és fél dkg vaj
1 db tojás
2 és fél dl tej
3 dkg liszt

Elkészítés:

1. Egy mély fazékban sós vizet forralunk. A spárgát beletesszük, és puhára főzzük (kb. 4 perc). Kivesszük, jeges vízbe merítjük, majd jól lecsepegtetjük, félretesszük.

2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20 x 30 cm-es, 5 mm vastag lappá kinyújtjuk. A két hosszanti oldalát éles kenyérvágó késsel bevagdossuk, majd a tésztát hosszában elfelezzük, és mindkét darabot három rombusz vagy négyzet alakú lapra vágjuk. A tésztadarabokat egymástól kis távolságra benedvesített tepsire helyezzük, és 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

3. Közben a sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A tészta tetejét a kissé felvert tojással megkenjük, az oldalait azonban szabadon hagyjuk, mert a tojás sütés közben megszilárdul, így megakadályozná a tészta felemelkedését. Késheggyel óvatosan rácsos mintát karcolunk a tetejébe. Ezután a tésztát a sütőben kb. 10 percig elősütjük, ezalatt szépen megemelkedik, a teteje ropogós és aranyszínű lesz. Éles késsel felvágjuk, és egy kis lágy tésztát kikaparunk belőle.

4. Közepes méretű edényben 3 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig gyenge tűzön sütjük. Ezután az edényt levesszük a tűzről, beleöntjük a tejet, fakanállal vagy habverővel alaposan elkeverjük. Kis lángon, erősen verve felforraljuk, majd folyamatosan keverve főzzük. Beleöntjük a tejszínt, még 1 percig keverjük. Levesszük a tűzről, és lefedjük. Serpenyőben a maradék vajat megolvasztjuk, a gombát közepes lángon kb. 2 percig forgatjuk benne, amíg megpuhul. A spárga csúcsát 6 cm-es hosszúságúra vágjuk, és félretesszük. A szárak többi, zsenge részét 2 cm-es darabokra vágjuk. A gombával együtt a mártásba belekeverjük.

5. A meleg mártást elosztjuk a hat alsó tésztalapon, és rátesszük a spárgacsúcsokat. Egy kis olvasztott vajjal megkenjük, és a felső tésztalapokkal lefedjük őket. Tálalás előtt a sütőben 160 °C-on átmelegítjük.

Szebb és ízletesebb lesz a spárga, ha a főzővízébe a só mellett citromlét és kevés cukrot is rakunk és csak annyira főzzük meg, hogy "roppanós" maradjon.
A zöld spárgát nem szükséges hámozni. Csak a fás végét távolítsuk el.
A tésztát előző nap is megsüthetjük, félbevághatjuk és kikaparhatjuk. Mielőtt megtöltenénk, a sütőben melegítsük meg. A spárga nagyságától függően a tészta megtöltése után esetleg maradhat a mártásból: pirítósra kenve ízletes harapnivaló.
Leveles tészta spárgával és gombával tejszínes mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1997 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Leveles tészta spárgával és gombával tejszínes mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
cikkek