Leveles tészta spárgával és gombával tejszínes mártásban



Elkészítés:
1. Egy mély fazékban sós vizet forralunk. A spárgát beletesszük, és puhára főzzük (kb. 4 perc). Kivesszük, jeges vízbe merítjük, majd jól lecsepegtetjük, félretesszük.
2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20 x 30 cm-es, 5 mm vastag lappá kinyújtjuk. A két hosszanti oldalát éles kenyérvágó késsel bevagdossuk, majd a tésztát hosszában elfelezzük, és mindkét darabot három rombusz vagy négyzet alakú lapra vágjuk. A tésztadarabokat egymástól kis távolságra benedvesített tepsire helyezzük, és 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Közben a sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A tészta tetejét a kissé felvert tojással megkenjük, az oldalait azonban szabadon hagyjuk, mert a tojás sütés közben megszilárdul, így megakadályozná a tészta felemelkedését. Késheggyel óvatosan rácsos mintát karcolunk a tetejébe. Ezután a tésztát a sütőben kb. 10 percig elősütjük, ezalatt szépen megemelkedik, a teteje ropogós és aranyszínű lesz. Éles késsel felvágjuk, és egy kis lágy tésztát kikaparunk belőle.
4. Közepes méretű edényben 3 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig gyenge tűzön sütjük. Ezután az edényt levesszük a tűzről, beleöntjük a tejet, fakanállal vagy habverővel alaposan elkeverjük. Kis lángon, erősen verve felforraljuk, majd folyamatosan keverve főzzük. Beleöntjük a tejszínt, még 1 percig keverjük. Levesszük a tűzről, és lefedjük. Serpenyőben a maradék vajat megolvasztjuk, a gombát közepes lángon kb. 2 percig forgatjuk benne, amíg megpuhul. A spárga csúcsát 6 cm-es hosszúságúra vágjuk, és félretesszük. A szárak többi, zsenge részét 2 cm-es darabokra vágjuk. A gombával együtt a mártásba belekeverjük.
5. A meleg mártást elosztjuk a hat alsó tésztalapon, és rátesszük a spárgacsúcsokat. Egy kis olvasztott vajjal megkenjük, és a felső tésztalapokkal lefedjük őket. Tálalás előtt a sütőben 160 °C-on átmelegítjük.