Szirupos mandulás torta



Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, 2,5 cm mély gyümölcstortaformát kivajazunk.
2. A tészta kétharmadát liszttel meghintett gyúródeszkán vagy munkalapon 2-3 mm vékony körlappá kinyújtjuk. A formát a tésztalappal kibéleljük, 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 15 percig elősütjük, míg megszilárdul. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tésztát hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentjük.
3. A torta tésztarácsozatához a maradék tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk. 1,5 cm széles, a torta átmérőjének megfelelő hosszúságú csíkokat vágunk belőle.
4. A töltelékhez, serpenyőben, óvatosan felmelegítjük a szirupot. A tejszínt a tojással meg a citromlével elkeverjük, a sziruphoz öntjük. A mandulát a morzsával összevegyítjük, a szirupot lassan beletöltjük. Óvatosan összeforgatjuk, majd a masszát a tortaalapra öntjük úgy, hogy majdnem a forma pereméig érjen a töltelék.
5. A tojást a tojássárgát kikeverjük, megkenjük vele a tészta szélét. A lecsurgó tojást letöröljük a formáról, mert ragad és megnehezíti majd a torta kiemelését. A rácsozathoz a tésztacsíkok felét 2,5 cm-re egymástól, párhuzamosan a torta tetejére fektetjük, a közepétől a széle felé haladva. A kilógó tésztaszéleket lecsípjük, a végeket finoman a torta pereméhez nyomjuk. A másik sorhoz a tésztacsíkokat a rácsmintának megfelelően átlósan fektetjük az első sorra, megint csak a közepétől a széle felé haladva. Végül a maradék tojással megkenjük a rácsokat, és a tortát a sütőben 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.