Szirupos mandulás torta

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szirupos mandulás torta
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db tojás
szükség szerint vaj
A töltelékhez:
30 dkg cukorszirup
1 db tojás
1 db finomra reszelt, héja citrom
másfél dkg zsíros tejszín
5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, 2,5 cm mély gyümölcstortaformát kivajazunk.

2. A tészta kétharmadát liszttel meghintett gyúródeszkán vagy munkalapon 2-3 mm vékony körlappá kinyújtjuk. A formát a tésztalappal kibéleljük, 30 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 15 percig elősütjük, míg megszilárdul. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tésztát hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentjük.

3. A torta tésztarácsozatához a maradék tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk. 1,5 cm széles, a torta átmérőjének megfelelő hosszúságú csíkokat vágunk belőle.

4. A töltelékhez, serpenyőben, óvatosan felmelegítjük a szirupot. A tejszínt a tojással meg a citromlével elkeverjük, a sziruphoz öntjük. A mandulát a morzsával összevegyítjük, a szirupot lassan beletöltjük. Óvatosan összeforgatjuk, majd a masszát a tortaalapra öntjük úgy, hogy majdnem a forma pereméig érjen a töltelék.

5. A tojást a tojássárgát kikeverjük, megkenjük vele a tészta szélét. A lecsurgó tojást letöröljük a formáról, mert ragad és megnehezíti majd a torta kiemelését. A rácsozathoz a tésztacsíkok felét 2,5 cm-re egymástól, párhuzamosan a torta tetejére fektetjük, a közepétől a széle felé haladva. A kilógó tésztaszéleket lecsípjük, a végeket finoman a torta pereméhez nyomjuk. A másik sorhoz a tésztacsíkokat a rácsmintának megfelelően átlósan fektetjük az első sorra, megint csak a közepétől a széle felé haladva. Végül a maradék tojással megkenjük a rácsokat, és a tortát a sütőben 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ez a klasszikus édesség bármely étkezés fényűző zárófogása lehet. Hidegen-melegen egyaránt kínálhatjuk, de akkor a legfinomabb, ha meleg vaníliaöntet vagy vaníliafagylat kíséri.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Szirupos mandulás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1262 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Szirupos mandulás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
most van szezonja