Sárgabaracktorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sárgabaracktorta
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg friss, félbevágott sárgabarack
vagy
20 dkg lecsepegtetett sárgabarackbefőtt
2 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg pirított, finomra vágott mandula
szükség szerint puha vaj
A mandulakrémhez:
5 dkg puha vaj
1 evőkanál liszt
1 teáskanál rum
1 db tojás

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát kivajazunk. A leveles tésztát belisztezett gyúródeszkán vagy munkalapon vékony körlappá kinyújtjuk, a formát kibéleljük vele, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 20 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tésztát további 8 percig sütjük. A tésztát, miközben hűl, konyharuhával óvatosan lenyomjuk. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentjük.

3. A mandulakrémhez, keverőtálban, a vajat a cukorral fakanállal vagy elektromos habverővel habosra keverjük. A kissé felvert tojást három részletben adjuk a cukros masszához, alaposan eldolgozzuk benne. Végül a mandulát, a lisztet meg a rumot is hozzáadjuk.

4. A mandulaforgácsot a torta aljára szórjuk, a mandulakrémet rákanalazzuk, és vízbe mártott kanál hátával elsimítjuk. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé elrendezzük a mandulakrém tetején.

5. A sütőben 35-40 percig sütjük, míg a mandulakrém megemelkedik és aranyszínű lesz. A tortát kiemeljük a formából, sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

6. A sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízben feloldjuk, szitán áttörjük, ecsettel vékonyan elkenjük a kihűlt torta tetején. A tortát hidegen tálaljuk.

A mandulaforgács megakadályozza, hogy a torta alja megpuhuljon, így a tésztája ropogós marad.
Ez a klasszikus torta a friss gyümölcs és a mandulakrém kombinációjával hódít. De mutatós és ízletes eredményt kapunk akkor is, ha befőttet használunk hozzá.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Sárgabaracktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2025 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Sárgabaracktorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
szótár