Pithiviers

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván olcsó
Pithiviers
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db tojás
A mandulakrémhez:
2 evőkanál rum
½ evőkanál liszt
1 db tojás
5 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. A leveles tésztát megfelezzük, és mindkét adagot 20 cm oldalhosszúságú négyzetlappá kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen a hűtőbe tesszük.

2. A mandulakrémhez, keverőtálban, a vajat a cukorral kikeverjük, a mandulát és a tojást hozzáadva alaposan eldolgozzuk. Először a lisztet, végül a rumot is belekeverjük. A krémet is a hűtőszekrénybe tesszük.

3. Az sütőlemezt kivesszük a hűtőből. Egy kb. 14 cm átmérőjű lapostányért az egyik tésztalapra borítjuk, finoman lenyomjuk. A lenyomat körül megkenjük a kissé felvert tojással, a mandulakrémet a lap közepére halmozzuk, majd egyenletesen elterítjük, ügyelve arra, hogy a tojással bekent tésztaszél szabadon maradjon. A másik tésztalapot ráborítjuk, a széleket lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne szökjön ki belőle.

4. Egy teáskanál végével a körvonal mentén félköríveket nyomunk a tésztába, így kialakítjuk a torta hullámos szegélyét. 10 percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd a vonal mentén körben késsel levágjuk a felesleges tésztát.

5. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kis edényben a cukrot 1,5 evőkanál vízben feloldjuk, majd felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.

6. A maradék felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, ügyelve arra, hogy az oldalára ne kerüljön, mert akkor a tészta nem emelkedik egyenletesen. Késheggyel spirálforma mintát metszünk a tészta tetejébe. A sütőben 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentve a tésztát további 25 percig sülni hagyjuk, míg aranybarnára pirul. Kivesszük, a tetejét azonnal megkenjük a sziruppal, hogy fényes legyen. Melegen tálaljuk.

A Pithiviers torta a Loire völgyében fekvő francia Pithiviers városkáról kapta a nevét. Ott ezt a tésztát a hagyományoknak megfelelően vízkeresztkor kínálják. Galette des Rois (királyok lepénye) néven - a vízkeresztre, a három királyok ünnepére utalva. A két kör alakú leveles tésztalap közé mandulás töltelék kerül, a tetejét rozettásra formázzák, a széleit kicsipkézik. A töltelékben hagyományosan elrejtenek egy babszemet is, amely állítólag szerencsét hoz annak, aki a saját süteményében megtalálja.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Pithiviers
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3226 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Pithiviers
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
van itthon