Vajasmorzsa-torta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Vajasmorzsa-torta
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
szükség szerint puha vaj
A tésztához:
5 dkg olvasztott vaj
28 dkg liszt
1 db tojás
másfél dl tej
2 és fél dkg kristálycukor
½ db finomra reszelt, héja citrom
½ teáskanál
másfél dkg friss élesztő
vagy
dkg szárított élesztő
A töltelékhez:
10 dkg túró
vagy
másfél dl tej
½ db finomra reszelt, héja citrom
1 rúd félbevágott vanília
1 evőkanál rum
Az édes morzsához:
3 és fél dkg hideg, kockára vágott vaj
3 és fél dkg kristálycukor
5 és fél dkg liszt

Elkészítés:

1. Egy 18-20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát kivajazunk, és a hűtőbe tesszük.

2. A tésztához, kis edényben, a tejet kicsit megmelegítjük, lehúzzuk a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a tejjel. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, a cukrot meg a reszelt citromhéjat hozzáadjuk, majd az egész közepébe mélyedést nyomunk. A tojást az olvasztott vajjal meg az élesztős tejjel együtt beleöntjük. Kézzel összedolgozzuk, 10-15 perc alatt selymesen fénylő tésztacipót gyúrunk belőle. Ha a tészta ragadna, kevés lisztet teszünk hozzá. Frissen tartó fóliába becsomagoljuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A tésztát alaposan belisztezett sodrófával, hasonlóképpen belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 5 mm vékonyra kinyújtjuk, a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

4. A töltelékhez, kis edényben, a tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és levesszük a tűzről. A keményítőt kis tálba szitáljuk, kevés vízzel simára keverjük. A tejet szitán keresztül a keményítőhöz öntjük, a vaníliarudat kidobjuk. Alaposan kikeverjük, az egészet visszaöntjük a tejesedénybe. Állandóan kevergetve felforraljuk, és 30 másodpercig továbbfőzzük, míg a krém besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. A cukrot a túróval (krémsajttal), a citromhéjjal és a rummal habosra keverjük. A lehűtött tejes krémet is hozzáadjuk, alaposan kikeverjük. A sütőformát a kinyújtott tésztával kibéleljük, a lehűlt tölteléket rákanalazzuk, elsimítjuk.

5. Az édes morzsához a vajat a liszttel elkeverjük, hogy kellően morzsás, egyenletesen darabos masszát kapjunk. Belekeverjük a cukrot is, és megszórjuk vele a torta tetejét. A sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

6. A kész tortát rövid időre a formában pihenni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük, és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ízlés szerint díszíthetjük még citrom- vagy narancshéjcsíkokkal.

Más változatban a morzsa alá még apróra vágott gyümölcsöket is szórhatunk a töltelékre. Szilva, cseresznye és körte kiválóan megfelel a célnak.
Vajasmorzsa-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1218 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Vajasmorzsa-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj