Bagel



Elkészítés:
1. Az élesztőt 2,5 dl langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk az olajat.
2. Nagyobb tálban összekeverjük a sót, a cukrot és a lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk. A feloldott élesztőt beleöntjük, apránként összedolgozzuk a liszttel. Addig gyúrjuk, amíg a tészta már nem ragad a tál falára. A tésztát még 10 percig dagasztjuk, majd gömbölyűre formáljuk, nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30-45 percig kelesztjük.
3. Amint a tészta térfogata megkétszereződött, jól összegyúrjuk, 8-10 percig dagasztjuk, majd 12 vagy 24 adagra osztjuk, és golyókat formálunk belőle. A közepükbe ujjal lyukat nyomunk, körkörös mozdulatokkal óvatosan kitágítjuk, míg a tészta lyukas fánkhoz válik hasonlóvá (1. kép). Nedves konyharuhával letakarjuk, és még 15 percig kelni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4. Közben egy nagyobb lábosban vizet forralunk. A megkelt bageleket mindkét oldalukon 1 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük (2. kép), és a sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük. 5 percig hűlni hagyjuk. A felvert tojással megkenjük, és a sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük (3. kép).
A megadott mennyiségből 12 nagy, vagy 24 kicsi bagelt készíthetünk.
![]() |
![]() |
![]() |