Bagel

| Bagel receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bagel
Adag: 2 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
másfél dkg szárított élesztő
vagy
3 dkg friss élesztő
1 db tojás
2 teáskanál
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. Az élesztőt 2,5 dl langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk az olajat.

2. Nagyobb tálban összekeverjük a sót, a cukrot és a lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk. A feloldott élesztőt beleöntjük, apránként összedolgozzuk a liszttel. Addig gyúrjuk, amíg a tészta már nem ragad a tál falára. A tésztát még 10 percig dagasztjuk, majd gömbölyűre formáljuk, nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30-45 percig kelesztjük.

3. Amint a tészta térfogata megkétszereződött, jól összegyúrjuk, 8-10 percig dagasztjuk, majd 12 vagy 24 adagra osztjuk, és golyókat formálunk belőle. A közepükbe ujjal lyukat nyomunk, körkörös mozdulatokkal óvatosan kitágítjuk, míg a tészta lyukas fánkhoz válik hasonlóvá (1. kép). Nedves konyharuhával letakarjuk, és még 15 percig kelni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

4. Közben egy nagyobb lábosban vizet forralunk. A megkelt bageleket mindkét oldalukon 1 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük (2. kép), és a sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük. 5 percig hűlni hagyjuk. A felvert tojással megkenjük, és a sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük (3. kép).

A megadott mennyiségből 12 nagy, vagy 24 kicsi bagelt készíthetünk.

Bagel Bagel Bagel
A zsidó konyhában készülő kelttészta-karikák - akár szezámmaggal, akár mákkal szórjuk meg - melegen, vajjal tálalva egyszerűen csodálatosak. Jellegzetes, fényes-ropogós héjuk úgy keletkezik, ha a bageleket sütés előtt vízben megfőzzük.
A bagel titka, hogy a tésztát sütés előtt megfőzzük.
A tojással megkent bageleket sütés előtt mákkal vagy szezámmaggal is megszórhatjuk.
Bagel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2465 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
Bagel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Reggeli falatok Reggeli falatok
(Vince Kiadó, 2008)

Hagyományos vagy különleges, egyszerű vagy igényes - ez a kötet számos ízletes ötletet kínál reggelire és villásreggelire, amelyekkel kényeztethetjük magunkat, de elkápráztathatjuk vendégeinket is. A friss palacsinta, a lazacos... bővebben...
tippek, fortélyok