Creme brulée torta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Creme brulée torta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
szükség szerint puha vaj
Töltelékhez:
4 db tojás
2 dl zsíros tejszín
2 evőkanál kristálycukor
2 és fél evőkanál tej
5 csepp vaníliaaroma

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát az olvasztott vajjal kikenünk.

2. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékony körlappá nyújtjuk. A gyümölcstortaformát kibéleljük (lásd lejjebb) a tésztával, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.

3. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortát 5-10 percre visszatesszük a sütőbe, míg a tészta közepe kis színt kap. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 120 °C-ra csökkentjük.

4. Kis edényben a tejszínt a tejjel forráspontig hevítjük. Keverőtálban a tojást a cukorral fehéredésig keverjük, közben részletekben hozzáöntjük a forró tejes tejszínt és a vaníliaaromát is. A keveréket szitán keresztül a tésztaalapra öntjük. A sütőben kb. 45 percig sütjük, amíg a töltelék érintésre szilárdnak tűnik.

5. Kivesszük, a tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk a cukorral. A sütőt közepes erősségű grillfokozatra állítjuk. A tészta szélét, körben, alufóliával befedjük, a tortát a sütőbe csúsztatjuk, hogy a cukor karamellizálódjon a tetején. Ha itt-ott túl gyorsan barnulna, azokat a helyeket is letakarjuk alufóliával. Végül kiemeljük a formából, ügyelve arra, hogy ne érintsük a forró cukorbevonatot! Ha egészen kihűlt, szeletelve tálaljuk.

A tortaforma kibélelése:

1. A tésztát a sodrófára fektetjük, és a tortaforma fölött letekerjük (1. kép).

2. A tésztaszéleket a maradék tésztából gyúrt apró golyócskával az előkészített tortaforma hullámos oldalához nyomkodjuk (2. kép).

3. A sodrófát óvatosan, de határozottan végiggörgetjük a tortaforma peremén (3. kép), ezzel választjuk le a kilógó tésztaszéleket. A kibélelt formát 10 percre a hűtőbe tesszük.

4. A torta alját villával megszurkáljuk, hogy a sütéskor keletkező gőz a lyukakon keresztül elillanhasson (4. kép).

A karamellizált vaníliakrém, a creme brulee egyik csábító változata - amikor nem kis adagokban, hanem omlós tésztán, tortaméretben készítjük.

Édes omlós tészta

Édes omlós tészta
7 dkg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet
1-2 csepp vaníliaaroma
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.

2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.

3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).

4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.

Creme brulée torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4114 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
Creme brulée torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták és más édességek Torták és más édességek
(Vince Kiadó, 2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos más klasszikusának könnyen követhető leírását találja könyvünkben. Akár saját magát, akár vendégeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj